ГоловнаПолітика
Спецтема
Парламентские выборы

Князевич обґрунтував у суді незаконність відмови в реєстрації Тимошенко

Позивач роз'яснив, що закон забороняє обрання засудженого в депутати, але не його реєстрацію кандидатом.

Князевич обґрунтував у суді незаконність відмови в реєстрації Тимошенко
Руслан Князевич
Фото: novostey.com

Відмова ЦВК реєструвати кандидатами в депутати Юлію Тимошенко та Юрія Луценка незаконна, заявив представник Об'єднаної опозиції "Батьківщина" в ЦВК Руслан Князевич, який звернувся до суду з відповідним позовом.

"Конституція України містить низку положень, які обмежують участь осіб у виборах... Між поняттями бути обраним і обиратися існує величезна правова прірва", - заявив Князевич на засіданні Київського апеляційного адміністративного суду в суботу.

Депутат нагадав, що Конституція, зокрема, встановлює, що не може бути обраною депутатом особа, яка має на момент обрання непогашені або нескасовані судимості.

"Таким чином, наявність у особи непогашеної або не скасованої судимості не може бути підставою для заборони обиратися" - сказав він.

За словами Князевича, "в іншому випадку ЦВК своїм рішенням ставить рівність між реєстрацією кандидатом у депутати і його обранням".

Князевич зазначив, що вироки Тимошенко та Луценка можуть визнати незаконними і скасувати ще до завершення виборчого процесу.

Позивач попросив суд визнати постанову ЦВК незаконною і скасувати її, а також зобов'язати Центрвиборчком зареєструвати кандидатами в депутати Тимошенко та Луценка.

Суд пішов на нараду для ухвалення рішення у справі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram