ГоловнаПолітика

Польща відкликала своїх консулів із ​​представництва в Луцьку

У польському МЗС кажуть про махінації з видачами віз.

Польща відкликала своїх консулів із ​​представництва в Луцьку
Фото: www.segodnya.ua

Міністерство закордонних справ Польщі відкликало всіх п'ятьох візових консулів і генерального консула Марека Мартінека зі свого представництва в Луцьку у зв'язку з виявленими порушеннями під час видачі віз.

Директор консульського департаменту МЗС Польщі Мирослав Гаєвський повідомив про це сьогодні на прес-конференції у Варшаві.

Він зазначив, що перевірка, яку провели працівники міністерства (завершилася вчора), виявила низку порушень у консульстві Польщі в Луцьку.

Серед таких порушень Гаєвський назвав надання "преференційних умов" для отримання віз частині заявників, які могли отримати візи без черги, і створення "віртуальної черги" офіційним посередником - візовим центром VFS Global у Луцьку, роботу якого повинні були контролювати працівники консульської установи.

"Ми видаємо візу практично кожному, хто подає заявку, і тому сама видача візи не є "вирішенням питання". Найголовніше - це час. Особи, які зараз реєструються, можуть подати заявку на отримання візи в жовтні, тоді як ті, хто безпосередньо звертаються, можуть навіть наступного дня", - повідомив Гаєвський.

За його словами, візові консули в Луцьку "з незрозумілих причин" практикували зволікання з видачею віз декотрим особам.

Він також повідомив, що працівники Луцького пункту прийому візових заяв, створеного компанією VFS Global, за посередництва якої з кінця минулого року можна отримувати польські візи, обманювали людей, які до них зверталися.

"Де-факто в пункті прийому віз було місце (для подачі документів) на наступний день, а людям говорили, що найближчий термін - наступний тиждень... Це така штучна черга. Можна запитати, чому вона була створена?" - зазначив представник МЗС Польщі.

Він повідомив, що перевірка виявила від початку року 3,7 тисячі випадків необґрунтованої "преференційної" видачі віз, зазначивши, що торік консульство в Луцьку видало близько 100 тисяч віз.

Нагадаємо, про корупцію в консульстві Польщі в Луцьку на початку серпня написала GazetaPolskaCodziennie, за даними якої до складу злочинної групи, що нелегально видавала візи, входять щонайменше три працівники консульства, зокрема консул.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram