ГоловнаПолітика

Магера: для підрахунку голосів на виборах достатньо 10 днів

Заступник голови ЦВК розповів, чому затягується процес встановлення результатів.

Магера: для підрахунку голосів на виборах достатньо 10 днів

Заступник голови Центрвиборчкому Андрій Магера вважає 10 днів замість 15-ти достатнім терміном для встановлення ЦВК результатів парламентських виборів.

Про це він сказав в інтерв'ю "Газета 2000".

"У нас ЦВК для встановлення офіційних результатів має 15 днів. Чому? Це, напевно, традиція, і її треба поступово ламати, хоча різкого переходу робити не потрібно. Я вважаю, що можна впоратися і за 10 днів", - сказав він.

Магера нагадав, що офіційні результати виборів встановлюють на підставі оригіналів протоколів дільничних і окружних виборчкомів. Спочатку дільничні комісії, склавши свої протоколи, доправляють їх із бюлетенями в окружні комісії. Ті зобов'язані прийняти протокол кожної дільничної комісії по черзі, що суттєво затягується в часі. Далі окружком складає свій протокол і доправляє документи, крім бюлетенів, у ЦВК.

ЦВК перевіряє, чи коректно складено протокол окружкому з погляду математики, і якщо його складено некоректно, то члени окружкому повертаються в округ і складають новий.

Окрім цього, Магера нагадав, що ще існує п'ятиденний термін для оскарження підсумків голосування і підрахунку голосів виборців у судах.

Нагадаємо, вчора Магера заявив, що особи, судимість яких буде знято судом, матимуть можливість балотуватися до Верховної Ради в одномандатних виборчих округах, якщо відбуватимуться повторні вибори в деяких округах. Так він прокоментував можливість балотування Юлії Тимошенко та Юрія Луценка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram