ГоловнаПолітика

Екс-голова ЦВК: суд підтвердить рішення Центрвиборчкому стосовно Тимошенко і Луценка

Експерт вважає, що опозиція політизує ситуацію.

Екс-голова ЦВК: суд підтвердить рішення Центрвиборчкому стосовно Тимошенко і Луценка
Фото: www.razom.org.ua

Відповідно до українського законодавства, Центральна виборча комісія і не могла ухвалити іншого рішення щодо реєстрації Юлії Тимошенко та Юрія Луценка, окрім як відмовити.

Про це повідомив екс-голова Центральної виборчої комісії Ярослав Давидович.

Експерт упевнений, що суд залишить рішення ЦВК про відмову в реєстрації чинним, оскільки, згідно з українським законодавством, особа, засуджена за умисний злочин, не може брати участь у виборах як кандидат. За словами Я. Давидовича, в його практиці були подібні ситуації.

Особи, судимість яких буде скасовано судом,  матимуть змогу балотуватися до Верховної Ради в одномандатних виборчих округах у тому разі, якщо будуть проводити повторні вибори в деяких округах

— Андрій Магера, заступник голови ЦВК

"Згідно з нормою закону, що діє в Україні, - іншого рішення і не могло бути. ЦВК діяла відповідно до закону, який прийнято відповідно до вимог Конституції", - сказав він.

На думку Я. Давидовича, опозиція має право оскаржити рішення ЦВК, хоча в діях опозиції і є політичний момент.

"Згідно з Конституцією, громадянин України має право оскаржити будь-яку дію чи бездіяльність будь-якого державного органу. Це принцип демократії", - сказав фахівець.

Як зазначив колишній голова ЦВК, у деяких країнах діють інші правила, але українське законодавство передбачає саме такий підхід і закладений він у Конституції України.

Нагадаємо, 30 липня Об'єднана опозиція "Батьківщина" затвердила виборчий список. Його очолила Юлія Тимошенко, а Юрія Луценка було затверджено 5-м номером.

8 серпня Центральна виборча комісія затвердила список опозиції, але Ю.Тимошенко і Ю.Луценку було відмовлено в реєстрації.

9 серпня опозиція оголосила, що буде оскаржувати рішення Центрвиборчкому в суді.

Представники опозиції зазначають, що в світі не визнають вибори без участі Ю.Тимошенко і Ю. Луценка, одночасно європарламентарій Олександр Мирський зазначив, що опозиція визнала правила гри і прийняла їх, коли склала виборчий список і погодилася йти на вибори.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram