ГоловнаПолітика

Половина українців вважають, що свободи слова стало менше

Згортання свободи слова відчувають, як правило, прихильники опозиції.

Половина українців вважають, що свободи слова стало менше

45% українців вважають, що в Україні відбувається згортання свободи слова, стільки ж (45%) дотримуються протилежної думки. Кожен шостий не визначився з цього питання.

Про це свідчать результатами дослідження соціологічної групи "Рейтинг".

Як зазначили у соціологічній групі, протягом 2011-2012 років майже половина опитаних (від 43% до 46%) стабільно відчувають згортання свободи слова в Україні.

Разом з тим, порівняно з попереднім дослідженням, яке проводили в листопаді минулого року, кількість опитаних, які не відчувають погіршення в цій сфері, зросла з 35% до 45%.

Згідно з результатами опитування, понад 60% опитаних на заході (Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька області), половина на півночі (м. Київ, Київська, Житомирська, Сумська, Чернігівська області), більш ніж 40% - в центрі (Вінницька, Кіровоградська, Полтавська, Хмельницька, Черкаська області) і сході (Дніпропетровська, Запорізька, Харківська області) відчувають згортання свободи слова в Україні.

Водночас понад 50% опитаних на Донбасі (Донецька і Луганська області), понад 40% - на півдні і сході, третина на півночі і в центрі не відчувають погіршення в цій сфері.

Більш ніж 70% прихильників Всеукраїнського об'єднання "Свобода" й Об'єднаної опозиції, а також майже 60% прихильників партії "УДАР" відчувають згортання свободи слова в Україні.

Між тим, майже 70% прихильників Партії регіонів, трохи менш ніж половина прихильників КПУ і тих, хто "не визначився" такої загрози не відчувають.

Всього під час дослідження методом особистого інтерв'ю відповідно до опитувальника (face to face) було опитано дві тисяч респондентів віком 18 років і старше. Дослідження проведено 14-27 липня. Похибка вибірки становить не більш ніж 2,2%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram