ГоловнаПолітика
Спецтема
Парламентские выборы

Опозиція подає позов із вимогою зареєструвати Тимошенко і Луценка (Оновлено)

Арсеній Яценюк і товариші судитимуться з Центрвиборчкомом.

Опозиція подає позов із вимогою зареєструвати Тимошенко і Луценка (Оновлено)
Фото: byut.com.ua

Об'єднана опозиція подасть позов до суду з вимогою зобов'язати ЦВК зареєструвати Юлію Тимошенко та Юрія Луценка кандидатами в депутати.

"Сьогодні Об'єднана опозиція подає позов в адміністративний суд із вимогою до Центральної виборчої комісії, по-перше, скасувати своє рішення і, по-друге, внести в списки кандидатів в депутати Юлію Тимошенко і Юрія Луценка", - заявив один із лідерів опозиції Арсеній Яценюк у четвер у Києві.

За словами Яценюка, згідно зі ст. 76 Конституції, особа, яка має судимість, не може бути обраною депутатом, однак Конституція не містить заборони реєструватиї кандидатами в депутати осіб із судимостями.

Крім того, голова виборчого штабу Об'єднаної опозиції, перший заступник партії "Батьківщина"

Олександр Турчинов зазначив, що парламентські вибори після відповідного рішення Центральної виборчої комісії не можуть бути визнані чесними і демократичними.

Також він вважає, що таке рішення ухвалено з ініціативи влади, щоб не допустити лідерів опозиції до участі у виборах.

Турчинов заявив, що в разі рішення суду залишити чинною постанову ЦВК про відмову зареєструвати Тимошенко і Луценка Об'єднана опозиція буде звертатися до Європейського суду з прав людини у зв'язку з порушенням права Тимошенко і Луценка бути обраними.

Окрім того, він зазначив, якщо Європейський суд з прав людини у стислі терміни розгляне

скаргу екс-прем'єрки на порушення Європейської конвенції з прав людини в процесі судового розслідування й ухвалить рішення на користь Тимошенко, то вона зможе не тільки бути зареєстрованою кандидатом у депутати, а й брати участь у виборах.

Нагадаємо, вчора ЦВК відмовилася зареєструвати Тимошенко та Луценка кандидатами в депутати.

Відповідно до статті 9 Закону "Про вибори народних депутатів України", не може бути висунутий кандидатом і обраний депутатом громадянин, який має судимість за вчинення умисного злочину, якщо цю судимість не погашено і не знято згідно з установленим законом порядком.

Опозиція назвала антиконституційним таке рішення ЦВК.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram