ГоловнаПолітика

Селянська партія вийшла зі складу Соцпартії

СПУ запідозрили в намірі відмовитися від учаcтія у виборах.

Селянська партія вийшла зі складу Соцпартії
Фото: www.segodnya.ua

Селянська партія України вийшла з об'єднання лівих партій, створеного на базі Соціалістичної партії України.

Про це пише видання "Коммерсант-Украина".

Про вихід Селянської партії зі складу СПУ її голова Зіновій Холоднюк оголосив вчора на прес-конференції. "Підготовка до виборів зайшла в глухий кут. 2 серпня повинен був відбутися передвиборний з'їзд Соцпартії, але потім ми дізналися, що він переноситься на 7 серпня. У нас склалося враження, що СПУ взагалі не буде брати участь у виборах, тому ми зібрали раду партії і вирішили анулювати наші домовленості про об'єднання", - пояснив Холоднюк.

Глава СелПУ додав, що його партія не братиме участі в парламентських виборах, але може підтримати одну з партій, "якій небайдуже до розвитку села": "Ми будемо аналізувати виборчі програми, пропозицій про співпрацю нам наразі не надходило".

Селянська партія приєдналася до СПУ в грудні 2011 року. Крім неї, лави соціалістів тоді поповнили ще чотири політичні сили: "Соціалістична Україна" (голова - Володимир Гошовський), "Діти війни" (Валерій Іващенко), "Діти війни "Народна партія України" (Василь Патлачук) і "Козацька слава" (Станіслав Селіванов). Після об'єднання Зіновія Холоднюка було обрано заступником голови СПУ.

Крім Холоднюка, ніхто з керівництва лівих партій, які раніше приєдналися до СПУ, про вихід з об'єднання вчора не заявив. Втім, в СелПУ не виключають, що їхній приклад може наслідувати партія "Козацька слава". "Перед прес-конференцією мені дзвонив Станіслав Селіванов і просив сказати журналістам, що він теж із нами, але я цього не зробив. Тільки він сам має право робити такі заяви", - сказав виданню Зіновій Холоднюк.

Вихід Селянської партії з соціалістичного об'єднання в СПУ назвали "очищенням від ідеологічних чужих елементів". "Кожен керівник партії може вчинити так, як вважає за потрібне, але чим менше випадкових людей і структур залишаться в партії, тим швидше завершиться наша реабілітація та возз'єднання з Соцінтерном", - зазначив глава СПУ Петро Устенко.

Він уточнив, що передвиборний з'їзд відбудеться 7 серпня, а перенесення дати його проведення пояснив "технічними причинами". "У нас багато кандидатів, що висуваються у мажоритарних округах, і до 2 серпня ми б не встигли підготувати їх документи. Друга причина - необхідність сплатити внесок до Центрвиборчкому (2,2 млн грн). Нам треба акумулювати на партійному рахунку потрібну суму", - повідомив глава Соцпартії. Він підкреслив, що на з'їзді буде рекомендувати делегатам для участі у виборах до Верховної ради висунути партійний список.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram