ГоловнаПолітика

Юридичної перспективи у справи Прокаєвої немає, - правозахисник

За словами Крат, все може закінчитися зустрічним позовом Кулиняка.

Юридичної перспективи у справи Прокаєвої немає, - правозахисник
Фото: segodnya.ua

Юридичної перспективи довести розслідування справи за заявою Влади Прокаєвої про те, що вона давала хабар, до кінця немає.

Таке роз'яснення в ексклюзивному коментарі LB.ua дала юрист Віра Крат.

"Заява Прокаєвої не є явкою з повинною, тому що вона робила її в ЗМІ, а не повідомила про це в прокуратуру. Довести таке неможливо. Юридичної перспективи довести цю справу до кінця немає", - зазначила юрист.

За словами Крат, заява мала б юридичну силу, якби Прокаєва подала її в прокуратуру і уточнила, вимагали з неї хабар або вона дала його за власною ініціативою. В такому випадку все одно потрібні були б докази факту передачі грошей.

"Навіть якщо б гроші в кабінеті Кулиняка і знайшли, то ще потрібно довести, що це був дійсно хабар. Адже можна припустити, що гроші були передані на збереження", - підкреслила Крат.

Вона також додала, що, згідно з законом, людина, яка дала хабар, звільняється від відповідальності, якщо вона або надала підтвердження, що його у неї вимагали, або зробила заяву до правоохоронних органів про те, що дала хабар, до порушення кримінальної справи.

"Правових наслідків не буде - кримінальна відповідальність не настане. Все може закінчитися тим, що Кулиняк подасть зустрічний позов для підтвердження надання неправдивої інформації", - припустила юрист.

Нагадаємо, Прокаєва заявила, що генеральний директор заповідника Вікторія Ліснича взяла в неї хабар в розмірі 50 тисяч доларів, щоб передати міністрові культури Кулиняку за призначення на посаду заступника гендиректора заповідника.

Ліснича, своєю чергою, пригрозила за такі слова подати на Прокаєву до суду. При цьому Ліснича заявила, що має диктофонний запис, на якому Прокаєва говорить Кулинякові, що жодної плати за посаду не було.

Сам Кулиняк заявив, що жодних грошей не брав.

Генпрокуратура доручила Міністерству внутрішніх справ провести ретельну перевірку заяв екс-моделі Влади Прокаєвої про те, що вона передала міністру культури Михайлові Кулиняку 50 тисяч доларів хабара за пост заступника гендиректора з міжнародного співробітництва Києво-Печерського заповідника.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram