ГоловнаПолітика

"Мовний" закон вигідний опозиції, - Зарубінський

На думку нардепа, Партія регіонів лише виконала свою передвиборну обіцянку.

"Мовний" закон вигідний опозиції, - Зарубінський
Фото: Макс Левин

Партія регіонів обіцяла підвищити статус російської мови, а тепер просто виконує свою обіцянку. Таку думку в коментарі Інституту Горшеніна висловив Олег Зарубінський, народний депутат України (фракція Народної партії), кандидат у депутати від Партії регіонів.

"Коли представники Партії регіонів пропонували цей законопроект (про статус регіональних мов, - ред.), вони виходили з доволі простої диспозиції - ми це написали у своїй передвиборній програмі, ви нас обрали, ми зробили те, що обіцяли. Тут усе зрозуміло і, звісно ж, певною мірою бонуси під час парламентської кампанії будуть. Тому що дуже мало в нас в Україні політиків виконують те, що обіцяли. Коли в Штатах триває виборча кампанія, то кандидат пропонує доволі конкретні речі й лише декілька. Немає величезних обіцянок, йдеться про таке, умовно кажучи: податки будуть не 10%, а 9%. Тому, коли вони приходять до влади, вони роблять 9%. Або не роблять. У нас у політикумі, як правило, під час виборчої кампанії - програма вселенського масштабу", - сказав він.

При цьому народний депутат вважає, що "мовний" закон може допомогти опозиції привернути електорат.

"Найцікавіше, що цей законопроект був би підмогою для так званої опозиції, очевидною підмогою. Тому що раптом з'являється питання, яке зможе консолідувати певний електоральний масив. На емоціях люди, які вважають, що буде обмежено статус української мови, можуть консолідуватися навколо тих, які виступають, нібито жорстко, наголошую  нібито, проти цього "мовного" закону. Жодного протистояння "мовному" закону з боку опозиції не було. Я це стверджую. Очевидно, опозиції значною мірою цей законопроект вигідний, щоб мати хоч якусь виразну диспозицію під час виборчої кампанії", - вважає Олег Зарубінський.

Як відомо, 31 липня голова Верховної Ради Володимир Литвин підписав Закон "Про засади державної мовної політики", що розширює застосування російської мови на регіональному рівні, документ скеровано на підпис президенту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram