ГоловнаПолітика

Єхануров розповів про співпрацю з Ющенком і Лазаренком

Політик пояснив, чому погіршилися стосунки з Тимошенко.

Єхануров розповів про співпрацю з Ющенком і Лазаренком
Фото: Макс Левин

Екс-прем'єр-міністр Юрій Єхануров розповів про співпрацю з Віктором Ющенком, Павлом Лазаренком і причини погіршення відносин з Юлією Тимошенко.

Про це йдеться в інтерв'ю, яке політик дав журналу Forbes.

За його словами, Лазаренко - перший приклад прямого лобіювання інтересів бізнесу через політику. "До нього прем'єрами були управлінці, які не мали до бізнесу жодного стосунку, - Фокін, Кучма, Масол, Марчук. Після Павла Івановича був Валерій Пустовойтенко. При ньому основні рішення приймали на Банковій", - вважає політик.

Єхануров вважає, що робота в уряді Ющенка була гарною.

"Мені добре працювалося в його уряді. Ющенко давав повну свободу дій у рамках узгоджених позицій", - зазначив екс-прем'єр.

На думку політика, Ющенко добре розуміє економіку, і країна багато втратила через відставку його кабінету. "Йому постійно йшли "прохання" з Банкової, а він їх не виконував. Мені дзвонили і питали: коли вийде така-то постанова уряду, а я відповідав: команди не було. Зрештою, проти нас консолідовано виступили всі олігархи", - констатував депутат від НУ-НС.

Політик розповів також, що відносини з Юлією Тимошенко в нього зіпсувалися після візиту генерал-полковника Георгія Олійника з Міноборони РФ.

"Генерал попросив мене визнати корпоративні борги ЄЕСУ перед Міноборони Росії державним боргом України. Мовляв, йому сказали в ЄЕСУ, що з прем'єр-міністром домовилися ... Якщо питання не буде врегульовано, його в Москві заарештують прямо в аеропорту. У підсумку його дійсно затримали, і він просидів 2,5 року", - розповів Єхануров.

Політик розповів про схему, яка діяла в той час. "Була бартерна схема. Міноборони Росії, як завжди, не вистачало грошей, і їм виділили газ, який вони віддали ЄЕСУ. Натомість замість грошей повинні були отримати товари та послуги. Як мені сказав Олійник, отримали вони лише четверту частину від обіцяного. А потім йому в ЄЕСУ пояснили, що це все і більше нічого не буде ... Він відповів, що до Тимошенко не піде, бо з нею все і так ясно. Після цієї історії я почав дуже обережно ставитися до того, що робила Ю. Тимошенко , і до документів, які пройшли через її кабінет", - додав Єхануров.

Він також пояснив, як опинився в команді Ющенка. "Моментом розмежування був мій демарш на засіданні керівництва НДП, коли я сказав, що мені немає чого робити в партії, яка не підтримує уряд (Ющенка). Встав і пішов. Виходить, самовизначився в бік Ющенка. Але при цьому в мене залишилися рівні й ділові відносини з Кучмою", - заявив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram