ГоловнаПолітика

Парламенту запропонували новий закон про мови

За основу під час розробки документа взяли російський закон про державну мову.

Парламенту запропонували новий закон про мови
Фото: Дмирий Алексеенко

Нардеп від НУ-НС Микола Катеринчук зареєстрував законопроект про державну мову.

Про це пише "Коммерсант-Украина".

Зокрема, нардеп запропонував детально закріпити сфери застосування української мови. Як розповів виданню депутат, за основу під час його розробки взяли закон "Про державну мову Російської Федерації".

На думку Катеринчука, посадові особи та представники органів влади всіх рівнів повинні володіти українською мовою. Він вважає, що її потрібно використовувати не тільки в роботі чиновників, а й при підготовці та проведенні виборів, в конституційному, цивільному, кримінальному, адміністративному і господарському судочинстві. Українською мовою повинні друкуватися паспорти, документи про освіту, акти цивільного стану, дорожні знаки і географічні назви.

"Єдиною нашою метою було визначити функціонування державної мови, ми абсолютно не порушували питання інших регіональних мов. У Конституції одним реченням зазначено, що українська мова є державною, а ми спеціальним законом прописуємо, як її необхідно розвивати і захищати", - назвав мету законопроекту Катеринчук.

У свою чергу народний депутат Вадим Колесніченко, законопроект якого було ухвалено Верховною Радою в липні, назвав законопроект Катеринчука насильницькою асиміляцією і формою етноциду. "Те, що пропонує Катеринчук, це його піар-хід на виборах. До життя він (законопроект) не має ніякого відношення", - заявив Колесніченко та зазначив, що шансів на ухвалення у цього законопроекту практично немає.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram