ГоловнаПолітика

"Репортери без кордонів" заявили про тиск влади на LВ.ua і ТВi

Керівник організації вважає, що журналістів залякують перед виборами.

"Репортери без кордонів" заявили про тиск влади на LВ.ua і ТВi

Організація "Репортери без кордонів" вважає дії представників влади щодо телеканалу ТВi й інтернет-ресурсу LВ.ua тиском на ЗМІ.

Про це сказав керівник берлінського відділення організації "Репортери без кордонів" Крістіан Мир.

Відповідаючи на питання, чи поділяє він думку, що податкові перевірки ТВi та кримінальну справу проти керівника цього каналу Миколи Княжицького, а також порушення справи проти порталу LВ.ua і його закриття є тиском, він заявив: "Ми поділяємо цю думку".

"На наш погляд, обидва ці випадки - навколо випадку - навколо LВ.ua і телеканалу ТВi знаходяться у великому спектрі нападів на журналістів в Україні", - сказав Мир.

"Репортери без кордонів" весь час фіксують це, наприклад, минулого року було, щонайменше, 35 нападів на журналістів. Обидва нинішніх випадки - з порталом LВ.ua і телеканалом ТВі - цілком вписуються в панораму нападів на журналістів та порушень свободи слова", - додав він.

"Ми вважаємо, що напередодні виборів журналістів особливо залякують... щоб вони не повідомляли критично про владу Віктора Януковича і партії, які його підтримують", - зазначив він.

За його словами, "Репортери без кордонів" зараз дуже песимістично дивляться на подальший розвиток ситуації зі свободою преси в Україні.

"Так само песимістично ми оцінюємо перспективу проведення в Україні вільних і чесних виборів. Адже до цього ми зараховуємо також незалежну і критичну діяльність ЗМІ", - зазначив Мир.

"Тому важливо, щоб більше незалежних і критично налаштованих колег і далі вимагали незалежного висвітлення подій і не давали себе залякувати такими діями, які ми зараз спостерігаємо проти сайту LВ.ua і проти пана Княжицького", - підкреслив він.

Також експерт відзначив важливу роль суспільного тиску, зокрема, пікету журналістів біля будівлі Генпрокуратури, на те, що Президент Віктор Янукович написав заяву з вимогою розібратися з ситуацією навколо LВ.ua і ТВі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram