ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ перевіряє, чи готові аптеки до реімбурсації

Нововведення будуть впроваджувати з 1 вересня.

Фото: LB.ua

Сьогодні, 16 липня, заступник міністра охорони здоров'я Олександр Толстанов, за дорученням міністра, віце-прем'єра Раїси Богатирьової, відвідав низку аптек у Житомирській, Рівненській і Тернопільській областях, щоб перевірити, як іде підготовка до впровадження референтних цін і механізму компенсації коштів для хворих на гіпертонією.

У всіх аптеках заступник міністра розпитував провізорів, що вони думають про нововведення, і що вони робитимуть, коли гіпертонік прийде до них із рецептом і попросить дати препарат безкоштовно.

"Одне із завдань, які поставив перед Міністерством охорони здоров'я Президент, - це впровадження референтних цін із наступною реімбурсацією, тобто компенсацією державою коштів, витрачених пацієнтами на ліки, - сказав Олександр Толстанов, виступаючи перед провізорами та відвідувачами в аптеці в Коростишеві Житомирської області. - Насамперед ми зупинилися на ліках для гіпертоніків, тому що гіпертонічна хвороба не тільки одна з найпоширеніших серед українців, але й має дуже важкі наслідки".

Як пояснив Толстанов, механізм реімбурсації діятиме так: гіпертонік отримуватиме в лікаря рецепт на препарат, який входить до переліку МОЗ. Із цим рецептом він зможе безкоштовно отримати препарат у будь-якій аптеці свого міста. Референтну вартість цього препарату аптекам відшкодує держава. Впровадження реімбурсації розпочнеться 1 вересня 2012 року.

"Виділено 7 формул, за якими синтезовано всі основні препарати для гіпертоніків, - говорить Толстанов. - Усі ці препарати (більш ніж 200 найменувань - прим. Авт.) увійшли в перелік ліків, на які сьогодні встановлюють референтні ціни. Згодом механізм працюватиме так: лікар виписує гіпертонікові ліки з цієї групи, той іде в аптеку з рецептом і отримує виписані ліки безкоштовно. А держава потім компенсує аптекам референтну вартість цих ліків".

Фото: LB.ua

Заступник міністра висловив думку, що механізм реімбурсації дозволить також контролювати вживання ліків. "Люди купуватимуть те, що прописав лікар, а не те, що в рекламі сказали, - говорить Толстанов. - Але головне - вони гарантовано отримають потрібні препарати".

Під час візиту Толстанова всі аптеки продовжували свою звичайну роботу, тому відвідувачі мали можливість поставити будь-які питання заступникові міністра. Дали навіть кілька цінних порад: "Безкоштовні ліки від тиску - це ви добре придумали, але потрібно ще людям розповідати, щоб вони і самі про своє здоров'я дбали", - довірливо розповіла Толстанову одна з пенсіонерок у черзі в райцентрі Гоща Рівненської області.

"Ми тільки почали впроваджувати проект, сьогодні триває робота з виявлення та виправлення помилок, - заявив Толстанов. - Зрозуміло, що впроваджуватися нововведення будуть поступово. Ми розраховуємо, що ще до того, як почне діяти механізм реімбурсації повною мірою і гіпертоніки зможуть отримувати ліки безкоштовно, ціни на препарати цієї групи буде знижено на 10-20%".

Нагадаємо, з 1 червня в Україні стартував пілотний проект із впровадження державного регулювання цін на ліки для гіпертоніків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram