ГоловнаПолітика

Українського інженера засудили до 4 років за шпигунство на користь Чехії

Чоловік продавав інформацію про розробки військової техніки.

Українського інженера засудили до 4 років за шпигунство на користь Чехії
Фото: ru-newz.ru

Солом'янський райсуд Києва засудив до чотирьох років позбавлення волі колишнього високопоставленого інженера, який продавав секретну інформацію військового спрямування співробітникам посольства Чехії в Україну.

Вирок було винесено 6 червня за ч. 2. ст. 330 Кримінального кодексу України (передача або збирання відомостей, що є конфіденційною інформацією, яка знаходиться у власності держави). Водночас на це рішення суду було подано апеляцію.

Нагадаємо, в травні 2011 року в СБУ повідомили про затримання громадянина С., підозрюваного в передачі інформації військовим аташе посольства Чехії. Слідство встановило, що українець "займаючи відповідальну посаду на державному підприємстві, вступив у злочинну змову з представником іноземної установи та за грошову винагороду зібрав і передав відомості в галузі розробок і експортного потенціалу озброєння і військової техніки України, які становлять конфіденційну інформацію і є власністю держави".

За даними ЗМІ, обвинуваченим є колишній співробітник держпідприємства "Завод 410 цивільної авіації" Сергій Скурський, він надавав дипломатам дані про роботу заводу "Південмаш", програми розробки літаків Ан-70 і Ан-178, а також технічну документацію станції "Адрос", яка забезпечує активний захист літаків і вертольотів від керованих засобів ураження.

13 травня 2011 року тимчасовий повірений у справах Чехії в Україні Вітєзслава Півонька було запрошено в МЗС України, де йому вручили ноту про оголошення персонами нон-грата двох співробітників військового аташату Чехії в Києві - аташе з питань оборони посольства Чехії в Україні, полковника Зденека Кубічека і військового аташе, майора Петра Новотна.

Протягом 10 днів після цього Чехія вислала двох українських дипломатів у відповідь на висилку українською стороною двох чеських дипломатів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram