ГоловнаПолітика

Українські медики написали на Тимошенко скаргу до ВООЗ

Лікарі вимагають з'ясувати, чи не симулює екс-прем'єр хворобу.

Українські медики написали на Тимошенко скаргу до ВООЗ
Владимир Загородний
Фото: unian.net

Низка українських медиків написали в ВООЗ лист із вимогою дати оцінку неналежного лікування Юлії Тимошенко лікарями клініки "Шаріте".

Відкритий лист оприлюднив голова української Федерації роботодавців охорони здоров'я, заслужений лікар України Володимир Загородній.

"Ми в жодному разі не ставимо під сумнів професіоналізм лікарів клініки, акредитованої провідними міжнародними акредитаційними організаціями. Проте тривале лікування викликає чимало запитань: чи не симулює пацієнтка ознаки хвороби з умисною метою - уникнути суду? Чи виконує всі настанови лікарів? Чи не було введено лікарів "Шаріте" в оману стороною захисту та пацієнткою? Чи не вводять вони в оману органи юстиції і українське суспільство?" - пишуть медики.

Посилаючись на високий суспільний інтерес до цієї справи, медики вимагають більшої прозорості та відкритості процесу лікування Тимошенко.

"Вважаємо, що Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) повинна з'ясувати всі обставини лікування Юлії Тимошенко, дати належну оцінку діям лікарів "Шаріте" та поінформувати представників медичної громадськості про причини низької ефективності лікування та про можливі терміни одужання важливої пацієнтки "Шаріте", - сказано в листі.

Вони також закликають ВООЗ звернутися до німецьких лікарів і їх пацієнтки з вимогою надати суспільству необхідну інформацію про стан здоров'я Юлії Тимошенко, яка допомогла б зняти численні непорозуміння з цього питання в українських та іноземних ЗМІ.

"Ми поважаємо право на дотримання лікарської таємниці, гарантоване Декларацією прав людини й українським законодавством. Однак вважаємо, що в цьому випадку суспільний інтерес в отриманні інформації переважує право на приватність публічного політика, яким з 1996 року є Юлія Тимошенко", - зазначають медики.

"Українська медична громадськість, якій Юлія Тимошенко по суті висловила недовіру та звернулася по допомогу до німецьких лікарів має право знати про те, чому її не вдалося поставити на ноги протягом 5 місяців і чи не перебуває вона в змові з німецькими лікарями. Арбітром у цій справі може виступити ВООЗ, як міжнародна організація з бездоганною репутацією. Користуючись нагодою, бажаємо Юлії Тимошенко якнайшвидшого одужання", - підсумовують вони.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram