ГоловнаПолітика

КС визнав некоституційним таємне голосування при обранні спікера

Суд дбає про відкритість роботи парламенту.

КС визнав некоституційним таємне голосування при обранні спікера
Фото: www.epochtimes.com.ua

Конституційний Суд визнав не відповідним Конституції положення закону "Про регламент Верховної Ради" в частині, яка передбачає таємне голосування під час призначення або відкликання голови парламенту.

Відповідне рішення оголосив голова КС Анатолій Головін у залі засідань суду.

КС дійшов висновку, що таємне голосування за обрання та відкликання спікера, не гарантує відкритості в роботі парламенту.

Зокрема, КС визнав неконституційними положення частин 5 і 6 статті 75, а також частини 4 статті 77 закону "Про регламент Ради".

Частина 5 статті 75 закону передбачає, що рішення щодо кандидатур на посаду спікера ухвалюється таємним голосуванням, а в частині 6 статті 75 прописано, що обраним головою Ради вважається кандидат, який одержав більшість голосів депутатів від конституційного складу парламенту, якщо бюлетені для таємного голосування одержали не менше ніж 2/3 депутатів від їх фактичної чисельності.

Частина 4 статті 77 цього закону передбачає, що рішення парламенту про відкликання спікера ухвалюється таємним голосуванням, яке вважається таким, що відбулося, якщо бюлетені для таємного голосування одержали не менше ніж 2/3 депутатів від їх фактичної чисельності.

Нагадаємо, 4 липня голова Ради Володимир Литвин та заступник голови Ради Микола Томенко подали у відставку.

Пізніше того самого дня парламент замінив процедуру таємного голосування бюлетенями відкритим поіменним голосуванням при відкликанні та призначенні голови парламенту.

Водночас цей закон ще не набрав чинності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram