ГоловнаПолітика

Акції на захист української мови пройшли у Нью-Йорку, Франкфурті та Парижі

Діаспора анонсувала нові протести.

Акції на захист української мови пройшли у Нью-Йорку, Франкфурті та Парижі
фото из архива

Представники діаспори виступили на захист української мови і проти мовного закону з пікетами українських дипломатичних установ за кордоном.

Про це повідомляє медіа-портал української діаспори.

Зокрема, у Нью-Йорку біля Генерального консульства України 11 липня зібралося близько 100 осіб, які вимагали від гаранта Конституції Януковича накласти вето на ухвалений мовний закон.

"Ми вимагаємо, щоб Ви наклали вето на прийнятий Верховною Радою закон "Про засади мовної політики". Як гарант Конституції Ви повинні однозначно підтримати єдину державну мову - українську! Українська громада і світ чекає на Ваше вето", - звернулися українці зарубіжжя з листом до Януковича.

Схожі листи-вимоги Українська національна інформаційна служба (УНІС) - організація, яка діє при Українському конгресовому комітеті Америки (УККА), - закликала надсилати також від окремих осіб та організацій діаспори.

Тим часом у Європі відбулися схожі пікетування українських дипустанов. Зокрема, протестна акція відбулася біля стін Генконсульства України у Франкфурті.

Українці Франкфурта вимагали скасувати ухвалений фальсифікованими методами закон Колесніченка-Ківалова. Було особливо наголошено на антиконституційному характері цього закону. Пролунав заклик до вищих посадових осіб України не підписувати його.

На мітингу звучали гасла: "Українська - єдина державна", "Ганьба катам Україна", "У Німеччині - німецька, в Росії - російська, в Україні - українська!".

Нагадаємо, маніфестація на підтримку української мови відбулася також у Празі та Парижі.

Зокрема, репрезентативний комітет українських організацій Франції провів пікет за 100 метрів від Посольства України в Парижі.

Французька поліція не дозволила проводити пікет безпосередньо перед дверима посольства, загородивши вхід у дипустанову власним мікроавтобусом.

Незважаючи на дощ, на акцію зібралося близько сотні людей. Її учасники тримали плакати: "Ківалов, мову не вкрадеш!", "Єдина мова, єдина держава, єдина нація", "Український президент - убивця демократії", "Рідну мову не дамо нікому" та інші.

Голова комітету Наталка Пастернак передала політичному раднику посольства Олегові Кобзистому відозву з більш ніж 600 підписами.

Фото: http://tyzhden.ua

Документ, адресований Верховній Раді, містить заклик до спікера Володимира Литвина не підписувати контроверсійного закону.

Фото: http://tyzhden.ua

Як повідомляли, 11 липня такі пікети дипустанов України за кордоном були заплановані також у Лондоні та Гамбурзі.

15 липня протестна акція відбудеться в Чикаго, а 18 липня українці прийдуть під дипломатичне представництво України в Торонто.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram