ГоловнаПолітика

НАТО допоможе п'ятьом українським регіонам утилізувати боєприпаси

Організація виділить 25 млн євро.

НАТО допоможе п'ятьом українським регіонам утилізувати боєприпаси

У рамках проекту трастового фонду НАТО "Партнерство заради миру" в 5 регіонах України утилізують боєприпаси та зброю.

Про це повідомили в Агентстві НАТО з матеріально-технічного забезпечення в Україні (NAMSA).

Як зазначили у відомстві, утилізація боєприпасів проходитиме на виробничих потужностях спеціалізованих підприємств, що мають необхідні ліцензії, - у Сумській (м. Шостка), Дніпропетровській областях (м. Павлоград), Донецьку та Хмельницькій області (м. Кам'янець-Подільський і м. Гречани).

Нагадаємо, 21 вересня 2011 року Україна і НАТО підписали імплементаційну угоду про другий етап проекту трастового фонду НАТО з утилізації боєприпасів, протипіхотних мін ПФМ-1, легкого озброєння та стрілецької зброї в Україні, яку ратифікувала Верховна Рада.

У квітні ц. р. в Києві було підписано тристоронні договори між Міністерством оборони України, NAMSA і контракторами на виконання робіт з утилізації боєприпасів і зброї. Внесок NAMSA становитиме близько 25 мільйонів євро.

"Загалом програма є дуже великим і технічно складним проектом із пристойним обсягом капіталовкладень, тому її розділено на 4 етапи по 3 роки. Минулого року ми завершили перший етап, а цьогоріч уже взялися за виконання другого етапу програми, який розрахований у середньому на 3,5 року. За цей час плануємо утилізувати 76 тисяч тонн боєприпасів. Щодо 3-го і 4-го етапів програми, то про них ще рано говорити, адже щойно почався другий", - сказав керівник проекту NAMSA в Україні Василь Литвинчук.

Нагадаємо, на хімічному державному об'єднанні ім. Г.І. Петровського в Луганській області почалася утилізація реактивних снарядів.

"З липня і до кінця року, за програмою Міністерства оборони, на підприємстві планують утилізувати 84 тис. 883 осколково-фугасні реактивні снаряди на загальну суму близько 29 мільйонів гривень", - сказав директор об'єднання Володимир Коробов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram