ГоловнаПолітика

ПАРЄ стурбована ситуацією з будівництвом єврейського центру в Києві

Євреї звинувачують оточення Януковича в рейдерстві.

ПАРЄ стурбована ситуацією з будівництвом єврейського центру в Києві
Фото: k2kapital.com

Парламентська Асамблея Ради Європи (ПАРЄ) висловила стурбованість щодо перешкод, які чинить міська влада в будівництві Київського єврейського общинного центру. 27 червня відповідну Декларацію було оголошено під час літньої сесії ПАРЄ. Зокрема, в документі наголошено, що будівництво Центру опинилося під загрозою зупинки через незаконні дії прокуратури Києва та Київської міської держадміністрації, повідомляє ізраїльський новинний ресурс IzRus.

Декларацію підписали парламентарії від чотирьох політичних груп - Європейської Народної Партії (Християнські демократи), Соціалістичної групи, Європейської Демократичної групи та Групи об'єднаних європейських лівих.

"На жаль, в оточенні Президента Януковича є люди, які передусім думають про свою особисту наживу. Їх зовсім не цікавить, якої шкоди їхні дії завдають Україні. Дуже прикро це констатувати, але сьогодні імідж України залишає бажати кращого, а подібні дії чиновників, які промишляють рейдерством і обслуговують бізнес-інтереси невідомих замовників, лише погіршують ситуацію. Доказом тому служить декларація ПАРЄ", - заявив в інтерв'ю ізраїльському агентству президент Всесвітнього форуму російськомовного єврейства (ВФРЕ) і голова єврейської громади Києва Александер Левін.

Левін також зазначив, що "ці сили" діють за спиною глави держави. "Ситуація часто потрапляє просто під визначення слова "беспредел", немає поваги до приватної власності, до дотримання законів, до правових норм. Сподіваюся, що звернення депутатів Європарламенту проллє світло на те, що відбувається сьогодні в столиці України, і Президент побачить, що відбувається в Києві", - зазначив голова єврейської общини Києва. Заява щодо поглиблення проблем з іміджем України обґрунтовані тим, що внаслідок оприлюднення Декларації проблема будівництва єврейського общинного центру в Києві стає предметом розгляду й особливої уваги з боку Ради Європи й інших міжнародних інститутів. Отже, дії посадових осіб столиці щодо Київського єврейського общинного центру можуть стати ще однією перешкодою в процесі євроінтеграції України, пояснює один із впливових ресурсів, що спеціалізуються на релігійній тематиці Risu.org.ua.

Нагадаємо, конфлікт навколо будівництва єврейського общинного центру в Солом'янському районі столиці виник після того, як київська прокуратура подала позов до Господарського суду Києва з вимогою повернути місту землю, куплену приватним інвестором 2008 року. Незважаючи на те, що влада охарактеризувала судовий розгляд як звичайний господарський конфлікт, суддя заборонила журналістам вести фото і відео зйомку в залі засідань. Іще однією особливістю цієї справи є і той факт, що закон не дозволяє прокуратурі втручатися в міські господарські конфлікти. Тоді ж, президент ВФРЕ Олександр Левін заявив, що такими дивними і напівзаконними методами прокуратура і деякі міські чиновники обслуговують бізнес-інтереси невідомих замовників. У єврейській громаді також зазначили, що проблеми в забудовника, договір з яким було підписано два роки тому, почалися відразу після того, як вони приступили до реалізації плану будівництва. Між тим, голова єврейської громади Києва не вважає, що йдеться про якісь прояви антисемітизму на державному рівні.

"Державного антисемітизму в Україні не існує. Навпаки, ставлення до єврейської громади з боку влади нормальне і гідне, але іноді на більш низьких рівнях, у муніципалітетах, наприклад, трапляються дуже неприємні інциденти", - резюмував Левін.

За задумом громади, в споруджуваному центрі буде розміщено освітні та гуманітарні установи для всіх жителів міста. А сам центр покликаний служити як інтересам українського суспільства, так і розвитку міжнародної співпраці загалом.

У громаді також зазначають, що подібні центри існують практично в усіх столицях Європи. Так, відкриття Московського єврейського общинного центру в Мар'їному Гаю у вересні 2000 року проходило за участю президента Володимира Путіна.

Фото: http://izrus.co.il

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram