ГоловнаПолітика

Freedom House хоче участі Тимошенко в парламентських виборах

Правозахисна організація рекомендує ЄС не підписувати договір про асоціацію з Україною.

Freedom House хоче участі Тимошенко в парламентських виборах

Міжнародна неурядова організація Freedom House закликає владу України допустити до участі у виборах Верховної Ради ув'язнених представників опозиції.

Про це йдеться у звіті організації.

"Влада повинна ліквідувати виборче переслідування, здійснити безумовне помилування політичних лідерів і дозволити всім лідерам опозиції, включно з тими, хто нині перебуває під вартою, брати участь у парламентських виборах", - зазначено в ньому.

Окрім того, Freedom House закликає владу забезпечити ухвалення законів, які посилили б незалежність судів, аби створити можливість незалежного розгляду судових справ, які вважають політично мотивованими.

Також організація рекомендує керівництву України ухвалити поправки до Конституції в частині призначення та звільнення суддів і формування вищої ради юстиції для того, щоб привести їх у відповідність з європейськими стандартами.

Ще Freedom House вважає за необхідне забезпечити доступ до виборчого процесу спостерігачів, належне представлення опозиції в складі Центральної виборчої комісії та територіальних виборчих комісій, а також поліпшити доступ опозиції до загальнонаціональних ЗМІ.

До того ж, організація закликає владу створити робочу групу оперативного реагування, яка розглядатиме скарги, пов'язані з виборами.

За словами виконавчого директора Freedom House Девіда Крамера, який представляв звіт, парламентські вибори стануть тестом на демократичність України.

У зв'язку з цим організація рекомендує ЄС не ухвалювати і не ратифікувати угоду про асоціацію та зону вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом, поки лідери опозиції перебувають в ув'язненні й до проведення виборів Ради.

Нагадаємо, 3 липня Європейський суд із прав людини оголосив своє рішення щодо скарги Луценка, згідно з яким його затримання і арешт визнано такими, що порушують Європейську конвенцію про захист прав людини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram