ГоловнаПолітика

Опозиція піддалася на провокацію влади в питанні мови, - експерт

На думку експерта, мовну проблему в Україні слід розглядати крізь призму відносин Україна-ЄС-Росія.

Опозиція піддалася на провокацію влади в питанні мови, - експерт
Фото: grytsenko.com.ua

Своїм рішенням про надання російській мові статусу регіональної на частині території України Верховна Рада, за фактом, лише оформить існуючий стан справ у деяких східних і особливо південних областях, де основна частина документообігу і в бізнесі, і в державному секторах оформляють російською.

Таку думку висловив експерт Інституту Горшеніна Володимир Застава.

"Сьогодні в Україні одна державна мова - українська. Розмови про можливе надання російській мові статусу державної нині є політичними спекуляціями, оскільки для цього необхідно внести зміни до Конституції України, за які мають проголосувати не менш ніж 300 депутатів, що неможливо за цих умов", - зазначив експерт.

На його думку, частково те, що відбувається в мовному питанні, варто розглядати крізь призму відносин Україна-ЄС-Росія. "Півтора року тому експерти Інституту Горшеніна зробили висновок: зовнішню політику України замінено тактичними маневрами між Москвою та Брюсселем. Тактика замінила собою стратегію. Варто згадати, що питання про статус російської мови депутати Партії регіонів порушили напередодні візиту прем'єр-міністра України до Москви. З боку української делегації звучали запевнення, що почалися переговори про зміну ціни на російський газ, які згодом було спростовано представниками "Газпрому". Не секрет, що російський президент Володимир Путін неодноразово висловлювався про утиск російської мови в Україні", - заявив експерт.

За словами Застави, сьогодні питання про мови не актуальне для більшості громадян країни: "Згідно зі соцдослідженням більшості українських соцслужб, мовна проблема не входить у топ-15 основних проблем, на думку українців. Незважаючи на це, штучне привнесення владою цього питання в національний порядок денний має і електоральні цілі. Українська опозиція піддалася на провокацію влади, підхопивши "істерику" навколо статусу російської мови, і продовжила рухатися в заданому порядку денному. У підсумку виборці південного сходу України вкотре побачили опозиційних політиків в образі "націоналістів", які не можуть запропонувати вирішення актуальних проблем, на першому місці серед яких - питання зайнятості та підвищення доходів".

На думку експерта, українська опозиція також отримала певні політичні дивіденди від мовного питання. "Опозиція продовжила "цементувати" свій електорат на заході країни, втрачаючи при цьому потенційних виборців південного сходу, що не дуже позитивно, якщо врахувати, що перемога на виборах в Україні математично за південно-східними регіонами", - сказав Застава.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram