ГоловнаПолітика

Кравчук: російській мові не нададуть держстатусу

Депутати подали більш ніж 2 тис. поправок до закону про мови.

Кравчук: російській мові не нададуть держстатусу
Фото: obozrevatel.com

Колишній президент (1991-1994 роки) Леонід Кравчук відкидає надання російській мові статусу другої державної.

Про це він сказав в інтерв'ю виданню "Известия в Украине".

"Питання про ухвалення другої державної мови не має перспективи. Ця проблема надумана", - вважає екс-президент.

Кравчук наголосив, що для надання російській мові статусу державної необхідно 300 голосів депутатів Верховної Ради, проте він сумнівається, що Партія регіонів чи опозиція отримає на парламентських виборах стільки депутатських мандатів.

На його думку, в Україні немає проблем із російською мовою, оскільки, за його даними, ця мова домінує в більшості регіонів країни.

Кравчук також наголосив, що, згідно з Конституцією, російська мова не належить до регіональних, а належить до мов міжнародного спілкування.

"Я не розумію, чому в законопроекті (№9073), ухваленому в першому читанні, депутати зарахували її до такої (регіональної)... Напевно, депутати щось не зрозуміли або ж під виглядом регіональної хочуть надати статус офіційної або державної російській мові", - додав він.

На думку Кравчука, питання про скасування депутатської недоторканності і про статус російської мови порушують у зв'язку з наближенням дати виборів.

Нагадаємо, 5 червня Рада ухвалила в першому читанні законопроект №9073 "Про засади державної мовної політики", що передбачає встановлення офіційного використання регіональних мов у роботі місцевих органів державної влади в разі проживання щонайменше 10% носіїв на територіях, де поширена ця мова.

Згодом депутати подали понад 2 тис. поправок до нього.

Опозиція має намір перешкодити ухваленню цього проекту закону, вважаючи, що він загрожує розвитку української мови.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram