ГоловнаПолітика
Спецтема
Ситуация с LB.ua

Соня Кошкіна: Ландік - лише привід наїхати на Lb.ua

Шеф-редактор ресурсу вважає, що влада хоче розправитися з незалежним інтернет-ЗМІ.

Соня Кошкіна: Ландік - лише привід наїхати на Lb.ua
Фото: censor.net.ua

Шеф-редактор сайту Lb.ua Соня Кошкіна впевнена, що звернення в прокуратуру нардепа від Партії регіонів Володимира Ландіка щодо журналістів Lb.ua - тільки привід для розправи з незалежним виданням.

Про це вона розповіла в інтерв'ю УНІАН, коментуючи конфліктну ситуацію, що виникла після вимоги депутата Ландіка порушити кримінальні справи проти журналістів видання.

"Володимир Ландік визнав, що звертався до ГПУ з проханням перевірити факт порушення нами його конституційних прав (за допомогою публікації СМС-литування). Однак зробив він це вісім місяців тому, і чому прокуратура взялася до справи лише зараз, не знає. Це - ключовий момент! Ландік - лише привід, формальний привід наїхати на нас, розправитися з незалежним ЗМІ перед виборами. На наш погляд, у цій ситуації його просто використовують", - зазначила Соня Кошкіна.

"Очевидно, заяву Ландіка органи дістали з нафталіну не для того, щоб - провівши за нею перевірку - відмовити в порушенні кримінальної справи. Навпаки - щоб справу порушити", - додала вона.

"Удар спрямовано проти керівників сайту зі щомісячною аудиторією в 2,3 мільйона осіб. Зрозуміло, що, "знешкодивши" таким чином перших осіб ресурсу, далі буде значно простіше розправитися з Lb.ua - одним із небагатьох незалежних інтернет-ЗМІ, що залишилися в країні", - сказала Соня Кошкіна.

"За статтями, які нам намагаються інкримінувати, світить до семи років в'язниці. І це не жарти", - зазначила вона.

"Ми будемо захищати себе всіма правовими методами. Сподіваючись також на здоровий глузд людей при владі (вони є, і їх чимало), яким до снаги не допустити погіршення ситуації, порушення справи. Не допустити, поки ще можливо. Бо ті, хто є "двигунами процесу", занадто серйозно підставляють і особисто першу особу, і владну партію, і країну загалом", - додала журналіст.

Нагадаємо, депутат від Партії регіонів Ландік звернувся до прокуратури з вимогою порушити кримінальну справу через порушення таємниці листування ресурсом LB.ua.

Відповідну заяву депутат подав у прокуратуру Печерського району Києва, повідомляє сайт LB.ua.

Депутат вимагає порушити кримінальну справу за статтею 163 Кримінального кодексу (порушення таємниці листування, вчинене щодо державних чи громадських діячів), яка передбачає покарання у вигляді ув'язнення від трьох до семи років.

Ландіка обурила публікація за 18 листопада 2011 року "Ландік-старший рятує сина за допомогою технологів і "правильних" коментарів на сайтах".

У заяві Ландіка фігурують шеф-редактор LB.ua Ксенія Василенко (Соня Кошкіна), головний редактор Олег Базар і фотокор Максим Левін.

Зі свого боку, юристи LB.ua, ознайомившись із запитом прокуратури, не знаходять у діях керівників і журналістів видання неправомірних дій, а тим паче - складу злочину. Водночас, на їхню думку, справа не обмежиться попередньою перевіркою, і висока ймовірність порушення кримінальної справи найближчими днями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram