ГоловнаПолітика

У роботі журналістів LB.ua порушень немає, - юрист

Експерт прокоментувала бажання Ландіка засудити працівників ЗМІ.

У роботі журналістів LB.ua порушень немає, - юрист
Людмила Панкратова
Фото: www.4vlada.com

Згідно з 55 статтею Конституції України, Володимир Ландік має право звернутися із заявою в правоохоронні органи, проте в роботі журналіста порушень немає.

Таку заяву зробила медіа-юрист, адвокат Інституту розвитку регіональної преси Людмила Панкратова, коментуючи вимогу народного депутата порушити кримінальну справу проти шеф-редактора LB.ua Ксенії Василенко (Соня Кошкіна), головного редактора Олега Базара і фотокора Максима Левіна через публікацію листування Ландіка під час засідання Верховної Ради.

"На мою думку, жодного порушення законодавства в діях журналістів не було. Тому що вони фактично перебували на робочому місці, проводили зйомку того, що було в сесійній залі", - зазначила юрист.

Також вона зазначила, що таке листування депутата Ландіка не є приватним, а тому не бачить складу злочину в діях журналістів.

"Ба більше, як я зрозуміла зі статті, був великий суспільний інтерес до того, що писав Ландік у своїх СМС. І цей інтерес полягав у тому, яким його синові чином уникнути відповідальності або зменшити відповідальність за той злочин, який він скоїв. Саме в цьому є суспільний інтерес, і потім журналіст мав право і повинен був це листування опублікувати", - акцентувала експерт.

Водночас, за її словами, робота журналіста у Верховній Раді не може розцінюватися як втручання в особисте життя.

"Стаття 8 конвенції, яка роз'яснює право на особисте життя, визначає особисте життя як право залишити людину в спокої. Але якщо людина перебуває на робочому місці - це не особисте її життя. Це те, як вона виконує свої функції за рахунок платників податків. І наше законодавство це підтверджує. Стаття 296 Цивільного кодексу України, яка захищає право на використання імені, каже, що використання імені людини при висвітленні її діяльності відбувається без згоди цієї людини", - резюмувала експерт.

"Відносини, які є у ВР, не можуть бути розцінені як приватне життя", - додала вона.

Нагадаємо, 18 листопада 2011 року, в день ухвалення парламентом закону про вибори, журналіст LB.ua сфотографував, як нардеп від ПР Володимир Ландік у сесійній залі парламенту веде СМС-листування про долю свого сина, який на той час був підсудним за звинуваченням у побитті дівчини. Зі змісту листування зрозуміло: для оптимізації іміджу сина Романа Ландік-старший вдається до послуг політтехнологів і навіть "залучає" журналістів луганської телекомпанії для написання позитивних коментарів у новинах і текстах, присвячених процесу над Ландіком-молодшим.

Після публікації новини "Ландік-старший рятує сина за допомогою технологів і "правильних" коментарів на сайтах" Володимир Ландік дозволив собі агресивні коментарі на адресу LB.ua, зокрема, зажадав, щоб шеф-редактор видання "оприлюднила свої гігієнічні прокладки". Але в прокуратуру звернувся лише через вісім місяців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram