ГоловнаПолітика

Нічого особистого в листуванні Ландіка немає, - юрист

За словами експерта, в Європі журналістів за таких обставин не можуть притягнути до відповідальності.

Нічого особистого в листуванні Ландіка немає, - юрист
Роман Головенко
Фото: bilozerska.livejournal.com

Якщо матеріали, в яких фігурує народний депутат, опубліковані виданням LB.ua, містять інформацію про вплив на суд або слідчі органи, притягнути журналіста до відповідальності не можна. Інформація в такому разі є суспільно важливою.

Про це в коментарі LB.ua заявив юрист Інституту масової інформації Роман Головенко.

За словами експерта, листування, яке свідчить про незаконну діяльність самого депутата, публікувати можна.

Водночас питання правомірності порушення кримінальної справи щодо журналіста експерт назвав суперечливим.

"Якщо він (Володимир Ландік. - Ред) просто проплачує коментарі на сайті, це, з етичного погляду, показує його не з кращого боку. Журналісти мають право писати про це. Може, він і виборчу кампанію буде так само проводити. З іншого боку, те, що він підозрює Єфремова в тому, що той працює проти нього і розкручує справу про його сина - це суспільно важлива інформація, навіть якщо Ландік і не хоче її оприлюднення. Фактично йдеться про кримінальну справу", - зазначив юрист, додавши, що тут можливий і вплив на слідчі органи з боку Єфремова.

"Однак тут ситуація вельми суперечлива. Цілком імовірно, що в суді доведеться доводити, що були підстави поширювати інформацію. І що людина, опублікувавши її, не може бути притягнена до відповідальності", - каже Головенко.

За словами експерта, якщо кримінальну справу все ж порушать, тоді, можливо, доведеться подавати до суду заяву для скасування постанови.

"Нічого особистого в цьому листуванні я не бачу. Робочі моменти й інформація про його сина. У Європі до відповідальності за таке не притягували б", - резюмував експерт.

Нагадаємо, народний депутат від Партії регіонів Володимир Ландік звернувся до прокуратури Печерського району Києва з вимогою порушити кримінальну справу за статтею 163 Кримінального кодексу України (Порушення таємниці листування, вчинені щодо державних чи громадських діячів). Нардепа обурили опубліковані виданням 18 листопада 2011 року, в день ухвалення парламентом закону про вибори, фотографії того, як нардеп від ПР Володимир Ландік у сесійній залі парламенту веде СМС-листування про долю свого сина, який на той час був підсудним за звинуваченням у побитті дівчини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram