ГоловнаПолітика

Ліві не змогли домовитися про спільну участь у виборах

Ніколаєнко не зміг домогтися створення об'єднаної лівої опозиції.

Ліві не змогли домовитися про спільну участь у виборах
Станислав Николаенко
Фото: Макс Левин

Партії лівого спрямування не змогли домовитися про узгодження та підтримку кандидатів у народні депутати, яких висунуть в мажоритарних округах на парламентських виборах.

Як пише видання "Коммерсант-Украина", відповідну ініціативу партії "Об'єднані ліві і селяни" відкинули в Соціалістичній партії і готові обговорювати тільки комуністи. Правда, в Компартії уточнюють, що підтримають тих кандидатів від лівих, рейтинг яких виявиться вище, ніж у представників КПУ.

Голова партії "Об'єднані ліві і селяни" (ОЛС) Станіслав Ніколаєнко направив лист керівництву Соціалістичної партії (СПУ) і Компартії з пропозицією узгодити список кандидатів в народні депутати по мажоритарних округах. У документі лідерам політичних сил пропонується підписати договір "Про спільну участь у парламентських виборах".

"Пропонуємо висунути єдиних кандидатів у мажоритарних округах за такою схемою: кожна партія висуває своїх кандидатів і підтримує висуванців іншої партії. Доречно також було б налагодити контроль за виборами та захист їх результатів", - йдеться в листі.

Ніколаєнко запропонував лівим партіям не тільки узгодити кандидатів по одномандатних округах, але і створити депутатську фракцію або групу у Верховній Раді VII скликання. "Такий крок істотно посилив би наші спільні стартові позиції на виборах, засвідчив би добру волю лівоцентристських сил до об'єднання і відновлення справедливості, зміни ситуації в Україні на краще, привів би до усунення олігархічних сил з влади", - підкреслив Станіслав Ніколаєнко.

Глава ОЛС повідомив виданню, що звернувся з цією пропозицією до лівих партій після того, як зневірився у можливості висування спільного виборчого списку.

"Таке об'єднання ми зробити вже не встигаємо, процес тривалий і потребує не менше ніж рік, а виходити зі своєї партії, щоб піти за списком іншої як безпартійний, - це означає загубити ті структури, які є", - пояснив він.

Незважаючи на те, що представники лівих партій, за винятком КПУ, зараховують себе до опозиційних політичних сил (комуністи називають себе "альтернативою політичним найманцям олігархічного режиму"), ніхто з них не намагався приєднатися до переговорів про висування єдиних кандидатів у мажоритарних округах, які з січня ведуть лідери Об'єднаної опозиції (партії "Батьківщина", "Фронт Змін", Народний рух, "Народна Самооборона", "Реформи і порядок", "За Україну!" і "Громадянська позиція").

Народний депутат Олександр Голуб (Компартія) повідомив, що КПУ має намір висувати своїх кандидатів у мажоритарних округах, проте він не виключив можливість підтримки рейтингового кандидата-представника іншої партії лівого спрямування "залежно від його рейтингу і результатів місцевих виборів 2010 року".

Однак у СПУ не мають наміру ділити округи з іншими лівими партіями. "Пропозиція Станіслава Ніколаєнка розглядалася. Кандидатів у нас достатньо своїх. Ми в змозі перекрити всі мажоритарні округи. Не думаю, що узгодження зі Станіславом Ніколаєнко додасть ресурсів для підтримки наших кандидатів", - сказав виданню глава Соцпартії Петро Устенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram