ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ хоче ввести ліміт для розрахунків готівкою

Регулятор підготував пропозиції щодо розвитку безготівкового ринку.

НБУ хоче ввести ліміт для розрахунків готівкою
Фото: Макс Левин

Національний банк ініціює надання йому права встановлювати граничні суми розрахунків готівкою для фізичних та юридичних осіб, а також для фізичних осіб-підприємців.

Така пропозиція міститься в законопроекті "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо функціонування платіжних систем і розвитку безготівкових розрахунків)", який ініційовано НБУ і зареєстровано в парламенті під №10656.

У цілому проект закону передбачає врегулювання ринку безготівкових розрахунків. Так, він передбачає ведення НБУ реєстру платіжних систем та систем розрахунків в Україні, забезпечення регулювання випуску та використання електронних грошей. Відповідно до законопроекту, випускати електронні гроші в Україні будуть банки, за діяльністю яких здійснюватиме контроль Національний банк.

Крім того, законопроектом пропонується дозволити банкам розміщувати на платіжній картці одночасно дві та більше за дві торговельні марки платіжних систем.

"Запропоновані цим законопроектом зміни мають на меті підвищити фінансову незалежність і безпеку України, забезпечивши відповідно до кращої світової практики регулювання діяльності платіжних систем і систем розрахунків з боку Національного банку. Метою закону є забезпечення безперервного, надійного та ефективного функціонування платіжних систем, масове впровадження безготівкових розрахунків та розвиток національної платіжної інфраструктури, зменшення валютних витрат банків шляхом переходу на оплату послуг платіжних організацій платіжних систем у гривні і підвищення якості послуг, що надаються банкам і громадянам України платіжними системами", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Нагадаємо, раніше в Нацбанку заявили, що мають намір стимулювати безготівкові розрахунки в Україні. За оцінками регулятора, на сьогодні обсяг готівки становить майже 195 млрд грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram