ГоловнаПолітика

Опозиція поскаржилася у ВРЮ на суддів Тимошенко

На їхню думку, судді Вищого спецсуду свідомо затягують справу екс-прем'єра.

Опозиція поскаржилася у ВРЮ на суддів Тимошенко
Фото: gazetavv.com

Нардепи від БЮТ звернулися до Вищої ради юстиції з проханням оцінити дії суддів Вищого спецсуду з розгляду цивільних і кримінальних справ, які, на їхню думку, затягують розгляд касації Юлії Тимошенко.

Як повідомляє прес-служба "Батьківщини", з відповідним зверненням до голови Вищої ради юстиції звернулися члени фракції БЮТ Сергій Сас, Олена Шустик, Василь Кравчук, Олександр Стешенко та Сергій Міщенко.

Депутати нагадують, що 15 травня Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ за клопотанням прокуратури переніс на 26 червня розгляд касаційної скарги Тимошенко та її захисту на вирок у "газовій справі".

"Таке рішення суд ухвалив, незважаючи на те, що Юлія Тимошенко в установленому законом порядку письмово звернулася до суду з проханням розглянути справу за її відсутності", - зазначають депутати.

Вони вказують, що, відповідно до частини 1 статті 435 Кримінально-процесуального кодексу України, суд касаційної інстанції має право ухвалити судове рішення за результатами письмової заяви, якщо учасники судового провадження заявили клопотання про здійснення виробництва за їхньої відсутність.

"Тому суд мав усі законні підстави здійснювати розгляд судової справи без присутності одного з учасників судового провадження", - зазначають депутати.

Вони також зазначають, що, зважаючи на правову позицію Конституційного Суду, участь у судовому засіданні засудженого - його право, а не обов'язок.

"Відповідно, Юлія Тимошенко не вважала за необхідне реалізовувати своє право на участь у судовому засіданні, своєю заявою вона підтвердила, що повністю довіряє своєму захисту - отже, не було жодних правових підстав для перенесення справи. Суд був зобов'язаний розглядати її якомога швидше, вийти на рішення і тим самим забезпечити правову визначеність щодо прав і законних інтересів Юлії Тимошенко", - наголошено в документі.

Буде виправдання

— Олександр Плахотнюк, адвокат Юлії Тимошенко, прогнозує рішення Вищого спецсуду
На думку депутатів, ухвалюючи рішення про перенесення розгляду касаційної скарги, судді Вищого спесуду стали на бік прокуратури, яка заявила клопотання про перенесення розгляду справи, і не взяли до уваги заяву самої Тимошенко, яка наполягала на розгляді справи за її відсутності.

"Таким чином, судді Міщенко С.М., Єлфімов А.В. і Сахно Р.І. грубо порушили норми Конституції України та вимоги Кримінально-процесуального кодексу України. Така поведінка суддів дає підстави для сумніву в їх об'єктивності, неупередженості та незалежності, а також у чесності та непідкупності судових органів", - наголошено у зверненні.

Народні депутати просять голову Вищої ради юстиції дати належну правову оцінку таким діям цих суддів і негайно розглянути питання про внесення подання до Верховної Ради про їхнє звільнення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram