ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Богатирьова: модернізація охорони здоров'я дозволить зменшити смертність на 10-15%

І підвищити середню тривалість життя до 72 років

Богатирьова: модернізація охорони здоров'я дозволить зменшити смертність на 10-15%
Фото: Макс Левин

Додаткові інвестиції в модернізацію первинної медико-санітарної допомоги дозволять на 10-15% зменшити смертність від неінфекційних хвороб українців у працездатному віці.

Таку інформацію сьогодні озвучила віце-прем'єр міністр України, міністр охорони здоров'я Раїса Богатирьова, виступаючи перед членам Національної академії медичних наук в Інституті травматології та ортопедії.

Президент НАМН Андрій Сердюк вручив Раїсі Василівні диплом про обрання її членом-кореспондентом академії за спеціальністю соціальна медицина. Богатирьова, подякувавши академікам, розповіла про плани з модернізації системи охорони здоров'я.

"Наша мета до 2020 року: суттєво поліпшити рівень здоров'я населення, призупинити депопуляцію, збільшити народжуваність і знизити смертність - вийти на середню тривалість життя 72 роки, - заявила Богатирьова. - Такі завдання перед українським Міністерством охорони здоров'я поставив Президент Віктор Янукович".

Богатирьова повідомила, що заплановано поетапне збільшення витрат на охорону здоров'я до 5% ВВП до 2020-го, а з 2015 року буде впроваджуватися обов'язкове медичне страхування. "Додаткові інвестиції в модернізацію первинної медико-санітарної допомоги дозволять на 10-15% знизити смертність від неінфекційних хвороб українців у працездатному віці, - сказала віце-прем'єр. - Також перед нами стоїть завдання конкретизувати державні гарантії надання громадянам безкоштовної медичної допомоги, оскільки сьогодні ці гарантії не прописані".

Окрім того, Богатирьова заявила, що Міністерство охорони здоров'я приділятиме особливу увагу пропаганді здорового способу життя серед населення. Одне із завдань у цьому плані - знизити споживання алкоголю в країні до 9 літрів на рік на одну особу.

Нагадаємо, згідно з даними ВООЗ, обсяг спиртного, що його середній українець випиває за рік, становить 15,6 літра.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram