ГоловнаПолітика

В Україні буде референдум стосовно Конституції, - Ставнійчук

Радник Президента вважає, що ВР не може бути виключено з конституційного процесу.

В Україні буде референдум стосовно Конституції, - Ставнійчук
Фото: Макс Левин

Секретар Конституційної асамблеї Марина Ставнійчук прогнозує проведення референдуму щодо внесення змін до Конституції.

Про це вона повідомила в інтерв'ю газеті "Коммерсант".

Вона нагадала, що згідно з діючою Конституцією, у разі внесення змін до розділу I (загальні принципи), III (вибори, референдум) і XIII (порядок внесення змін до Конституції) референдум обов'язковий.

"Я чітко усвідомлюю, що є необхідність удосконалення і першого, і третього розділів, так що, очевидно, буде референдум щодо внесення змін до Конституції", - сказала Ставнійчук.

Відповідаючи на питання, чи можна ухвалення нової редакції Конституції провести "в обхід" Верховної Ради на всенародному референдумі, вона зазначила, що ідей багато, в тому числі у членів КА, і суперечка з цього приводу ведеться давно. Однак, за словами секретаря асамблеї, конституційний шлях оновлення Основного Закону лише один - той, що визначено у його XIII розділі.

"Президент також говорить, що легітимність роботи має бути забезпечено дотриманням конституційної процедури внесення змін до Конституції. Тому я виключаю можливість того, що буде обрано якийсь інший варіант. І я наполягаю, що проведення референдуму не виключить парламент з конституційного процесу. Це буде той референдум, який передбачено нинішнім порядком внесення змін до Конституції", - сказала Ставнійчук.

Нагадаємо, вчора в Києві відбулося перше засідання Конституційної асамблеї. У ньому взяли участь Президент Віктор Янукович, голова Верховної Ради України Володимир Литвин, екс-президенти Леонід Кучма і Віктор Ющенко, а також перший Президент України Леонід Кравчук, який є головою Конституційної асамблеї, представники парламентських фракцій і комітетів, у тому числі народний депутат від партії регіонів Сергій Ківалов, лідер фракції Народної партії Ігор Шаров, посадові особи Адміністрації Президента України, представники міжнародних та європейських інститутів.

Представники опозиції відмовилися брати участь у роботі асамблеї.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram