ГоловнаПолітика

Співпраця з Україною у форматі "3 +1" нереальна, - представник МС

У міжнародній організації заявляють, що не приймають проміжного членства в ЄЕП.

Співпраця з Україною у форматі "3 +1" нереальна, - представник МС
Фото: www.nashaagasha.org

Співпраця України та Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану в форматі "3+1" нереальна.

Про це сьогодні на прес-конференції в Москві повідомила міністр з основних напрямів інтеграції та макроекономіки Євразійської економічної комісії (ЄЕК) Тетяна Валова.

"Ти можеш прийняти всі зобов'язання, які є в цьому об'єднанні, або не приймати жодних зобов'язань і не отримувати ніяких прав. Якоїсь середини бути не може. Формат "3 +1" нереальний", - сказала Валова.

При цьому вона зазначила, що відносини з Україною завжди матимуть "особливий характер".

Вона нагадала, що перша закордонна поїздка голови ЄЕК Віктора Христенка в Україну, де з українськими чиновниками обговорювали питання співпраці.

При цьому Валова зазначила, що саме з України почався процес формування ЄЕП.

"У нас немає базового документа про формування ЄЕП, у нас є 17 галузевих угод з однієї простої причини, що такою базовою угодою був договір від 2003 року, підписаний Росією, Білоруссю, Казахстаном і Україною. Саме на базі цього документа ми будували роботу по галузях", - сказала вона.

За її словами, під час переговорів з Україною в 2003-2005 роках результатом стало розуміння того, що ЄЕП - це цілісна структура, в якій не може бути проміжної стадії членства.

При цьому Валова зазначила, що сторони мають новий договір про Зону вільної торгівлі в рамках СНД, цей документ створює більш привілейовані відносини між Україною та МС.

Вона нагадала, що РФ на відміну від України цей документ не ратифікувала.

Нагадаємо, 28 червня 2011 року Президент України Віктор Янукович висловився за підписання рамкової угоди щодо співпраці України з Митним союзом Білорусі, Казахстану і РФ у форматі "3 +1".

8 липня 2011 року делегація України передала Росії пропозиції щодо співпраці України та Митного союзу в форматі "3 +1". Очікували, що їх розглянуть на засіданні комісії МС 15 липня.

11 липня 2011-го прем'єр-міністр Росії Володимир Путін повідомив, що російські і українські урядові експерти активно працюють над запропонованим Україною варіантом співпраці з Митним союзом за схемою "3 +1". 15 липня В. Путін заявив, що наразі невідомо, чи увійде Україна до Митного союзу, а потім в Економічний простір.

24 серпня 2011 року президент РФ Дмитро Медведєв заявив, що Росія не готова запропонувати Україні особливих умов членства в Митному союзі - або нехай вступає на загальних підставах, або до неї може бути застосовано інший режим.

Наприкінці березня 2012 року перший віце-прем'єр-міністр Валерій Хорошковський заявив, що Україна знову запропонувала країнам Митного союзу співпрацю у форматі "3 +1", але Росію це поки не влаштовує.

Довідка УНІАН: Євразійська економічна комісія - єдиний постійно діючий регулюючий орган Митного союзу та Єдиного економічного простору.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram