ГоловнаПолітика

БЮТ вимагає допитати Януковича у справі Щербаня

Кожем'якін закликає Раду з'ясувати, кому дісталося майно вбитого нардепа.

БЮТ вимагає допитати Януковича у справі Щербаня
Фото: www.segodnya.ua

Фракція БЮТ пропонує генпрокурору Вікторові Пшонці викликати на допит у справі про вбивство Євгена Щербаня Президента Віктора Януковича.

Про це сьогодні, 18 червня, на засіданні погоджувальної ради заявив лідер фракції БЮТ Андрій Кожем'якін, пише Ліга.

"Ми хотіли б, щоб прокурор Пшонка викликав як свідка і допитав пана Януковича, тому що якщо він знає дуже багато і звинувачує Тимошенко, то він, можливо, стояв десь поблизу або щось чув. Я думаю, це буде справедливо, якщо ти щось говориш, а потім відповідаєш за свої слова. Ми радимо генеральному прокуророві допитати Президента".

Кожем'якін також зазначив, що фракція БЮТ категорично наполягає на тому, щоб у середу було розглянуто проект постанови №10467 про створення тимчасової слідчої комісії з розслідування резонансних убивств 1995-98 років у Донецькій області, зокрема народних депутатів України Євгена Щербаня та Євгена Кушнарьова, і привласнення майна громадян, яких позбавили життя, а також причетності до цього осіб, які займають або займали керівні посади в органах державної влади та місцевого самоврядування.

"Щоб ми побачили, у кого ж майно сьогодні пана Щербаня, якого вбили. Будь ласка, поставте цей проект постанови першим і не зволікайте більше", - додав він.

Нагадаємо, Євгена Щербаня було вбито 3 листопада 1996 року в аеропорту Донецька.

17 квітня 2003 року Луганський апеляційний суд виніс вирок у кримінальній справі, що містила більш ніж 20 епізодів, зокрема, вбивство голови НБУ Вадима Гетьмана і Євгена Щербаня. Обвинуваченими були визнані вісім осіб, усіх їх звинуватили в бандитизмі (ст. 69 Кримінального кодексу України). Троє з них - Сергій Кульов, Вадим Болотських і Леонід Добробатько - засуджені до довічного ув'язнення. Костянтин Нікулін та Ігор Пушняков засуджені до 15 років позбавлення волі. Сергій Володченко та Микола Малахов - до 11 років в'язниці, Едуард Косигін - до 11,5 років.

4 квітня 2012 року син Щербаня Руслан заявив про ймовірну причетність Тимошенко до вбивства його батька і закликав прокуратуру провести розслідування. З аналогічним проханням Руслан Щербань звернувся також до Посольства США в Україні, оскільки в цій країні перебуває під домашнім арештом Лазаренко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram