ГоловнаПолітика

ЄС ніколи не визнавав перспективи євроінтеграції України, - Шпек

Експерт прокоментував заяву шведського МЗС.

ЄС ніколи не визнавав перспективи євроінтеграції України, - Шпек
Фото: Макс Левин

Заява міністерства закордонних справ Швеції про те, що євроінтеграцію України призупинено, є спробою привернути увагу до ситуації в Україні.

Таку думку в ексклюзивному коментарі LB.ua висловив старший радник ПАТ "Альфа-Банк", член ради Національного банку України Роман Шпек.

"Євросоюз ніколи не визнавав, що Україна має перспективи євроінтеграції. Українська сторона заявляла в односторонньому порядку, що наша мета - членство в ЄС", - зазначив Шпек.

За його словами, Євросоюз говорив про політичне сусідство, східне партнерство, але не про членство. "Це Україна заявляла, що хоче більшого, і угода про асоціацію - це тільки проміжний етап на шляху євроінтеграції", - наголосив державний діяч.

При цьому він зазначив, що "угода про асоціацію - це не євроінтеграція, оскільки там не передбачено права України на членство".

Шпек також вважає, що Україна "довго залишали на задвірках", але й "країна ще не готова до членства в ЄС - поки не відповідає критеріям".

"ЄС ще не знає, що робити з Україною. Вони хочуть співпрацювати, зацікавлені, щоб країна розвивалася, але наскільки глибоким буде це співробітництво, ще не можуть визначитися, оскільки різні країни мають різні підходи", - вважає член ради Нацбанку.

"Я ці заяви наших партнерів (МЗС Швеції про призупинення євроінтеграції України, - Ред.) назвав би емоційними. Це спроба привернути увагу до ситуації в Україні", - наголосив Шпек.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт заявив, що процес європейської інтеграції України призупинено і подальший розвиток подій залежить від дій політичного керівництва України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram