ГоловнаПолітика

ЄС не побачив у влади України бажання вирішити "проблему Тимошенко"

Євросоюз вимагає з боротьби з вибірковим правосуддям.

ЄС не побачив у влади України бажання вирішити "проблему Тимошенко"

Євросоюз констатує відсутність бажання української влади вирішувати питання вибіркового правосуддя.

Про це заявив у середу в Страсбурзі на 19-му засіданні Комітету парламентського співробітництва Україна-ЄС заступник Генерального секретаря Європейської служби зовнішньої діяльності Мачей Поповські (службу очолює Кетрін Ештон).

"На жаль, ми бачимо відсутність бажання вирішувати ці питання вибіркової юстиції", - сказав він.

Представник служби підкреслив, що для Верховного представника ЄС залишається пріоритетним намір домогтися успіху для ініціативи "Східне партнерство", яка об'єднує 6 країн-східних сусідів ЄС, серед яких і Україна.

Водночас Поповські зазначив, що ЄС очікує від України конкретної стратегії подолання проблеми вибіркового правосуддя, чесних і вільних парламентських виборів, а також продовження реформ, які вже було раніше узгоджено в рамках двостороннього співробітництва Україна-ЄС.

"Політично мотивоване судочинство - системна проблема, і вона потребує системного вирішення у вигляді судових реформ", - підкреслив Поповські.

Однак він зазначив, що схвалений нещодавно новий Кримінально-процесуальний кодекс в Україні є гарним прикладом таких реформ, оскільки готувався у тісній співпраці з фахівцями Ради Європи.

Представник Європейської служби зовнішньої діяльності також зазначив, що ЄС очікує внесення Україною змін до законів про Генеральну прокуратуру, про адвокатуру, а також на перегляд Кримінального кодексу, зокрема статей 364 і 365, з урахуванням рекомендацій Венеціанської комісії Ради Європи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram