ГоловнаПолітика

У Раді пропонують знизити пенсійний вік для жінок

Депутат від БЮТ має намір наблизити українське законодавство до європейського рівня.

У Раді пропонують знизити пенсійний вік для жінок
Фото: Макс Левин

У Верховній Раді зареєстрували законопроект, що передбачає зниження пенсійного віку для жінок до 55 років за умови наявності страхового стажу не менш ніж 15 років.

Про це йдеться в законопроекті №10585, зареєстрованому в Раді 7 червня, автором якого є депутат від БЮТ Олег Тищенко.

Зокрема, запропоновано виключити норму про поетапне підвищення віку для дострокового виходу на пенсію на шість місяців для жінок, а також державних службовців-чоловіків і науково-педагогічних працівників-чоловіків.

Також депутат пропонує знизити необхідний страховий стаж для призначення мінімального розміру пенсії за віком із 35 до 25 років у чоловіків і з 30 до 20 років у жінок.

Для непрацюючих інвалідів 2 і 3 груп запропоновано встановити єдину норму необхідного страхового стажу: 25 років у чоловіків і 20 років для жінок, після чого за їхнім вибором пенсію з інвалідності можуть призначити в розмірі пенсії за віком.

Законопроектом запропоновано внести зміни до формули розрахунку для нарахування пенсії, згідно з якою середня заробітна плата для розрахунку береться за останній рік роботи замість останніх 3 років.

У пояснювальній записці до проекту закону зазначено, що внаслідок підвищення пенсійного віку до 62 років середньостатистична кількість чоловіків зможе жити на пенсії лише три роки, а жінок - 15 років, що є неприпустимо низьким показником для держави, яка прагне втілювати європейські стандарти життя.

Окрім того, зважаючи на високий рівень безробіття, підвищення страхового стажу на 10 років було, на думку Тищенка, несправедливим, оскільки громадяни не мають можливості виробити страховий стаж, який зараз становить 30-35 років.

Нагадаємо, в липні 2011 року Рада підвищила пенсійний вік для жінок із 55 до 60 років зі щорічним збільшенням на шість місяців, починаючи з 1 вересня.

Окрім того, парламент установив, що до 2015 року право дострокового виходу на пенсію за віком мають жінки, яким виповнилося 55 років і страховий стаж яких дорівнює не менш ніж 30 років, за умови звільнення з роботи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram