ГоловнаСуспільствоЖиття
Спецтема
Евро 2012

Фани про Україну: щирі люди, низькі ціни та дороги, від яких зупиняється сердце

Кореспонденти LB.ua поспілкувалися з гостями Євро-2012 в Києві і Львові.

Збираючись на Євро, більшість зі співрозмовників LB.ua чули дуже неприємні речі про Україну. Однак на власні очі пересвідчилися: все, що сказано в ЗМІ - перебільшення. "Мене лякали, що тут насильство на кожному кроці, - зокрема, розказав кореспондентові LB.ua німець Філіп. - Поїхав сюди, аби перевірити, як воно насправді. Ніякого насильства не побачив, навпаки, дуже привітні та милі люди, і атмосфера тут святкова".

Французи та шведи зізналися: сподіваються, що ставлення до них не зміниться після того, як їх збірні зіграють з українцями. А малайзійці кажуть, що для них усі українці - однакові.

Київ.

"Україна жахлива!"

Олоф і Марлен.

Олоф і Марлен вірять, що Євро-2012 виграє Німеччина
Фото: Ольга Макар
Олоф і Марлен вірять, що Євро-2012 виграє Німеччина

Приїхали з Німеччини.

Олоф – менеджер з продажу, Марлен – професійний баскетболіст.

Марлен: Україна жахлива! Ні, жартую. Тут добре, краще, ніж ми очікували. Ми не боялися сюди приїхати, бо ми ніколи не боїмося! Ми не боїмося навіть левів або тигрів.

Олоф: У Києві мені подобається погода…

Марлен: Н і-ні-ні… Скажи правду!

Олоф: Мені подобається атмосфера свята…

Марлен: Ні-ні-ні, скажи, що тобі справді подобається!

Олоф: Мені подобаються дівчата!

На запитання, що найбільше не подобається, відповідають одночасно і зі сміхом: чоловіки.

Марлен: Ми знаємо, що у вас дуже піднялися ціни, але для нас вони все одно низькі. Щоправда, готель недешевий.

"Всі люди в Україні здаються мені однаковими"

Рахім із сім’єю.

Рахім та його велика родина вболівають за Португалію
Фото: Ольга Макар
Рахім та його велика родина вболівають за Португалію

Приїхали з Малайзії.

Живуть в Україні майже рік.

Рахім: Найбільше в Києві нам подобається, що «люди дуже щирі». Дуже відрізняється кухня, тут я їм значно більше хліба, ніж на батьківщині, у Малайзії.

Дружина Рахіма: Всі люди в Україні здаються мені однаковими. Вони майже не відрізняються один від одного, хоча, звичайно, мені важко порівнювати, бо в нас зовсім різні культури.

"Тут дуже приємні люди, хочуть допомогти"

Алекс.

Фото: Ольга Макар

Приїхав з Голландії.

Я приїхав машиною через Краків і Львів. Тут дуже приємні люди, хочуть допомогти тобі – це супер! Не подобається, що в Києві мало хостелів. Я живу в наметовому містечку, вірю, що в чемпіонаті виграє Голландія.

"Найбільше в Києві подобаються люди та архітектура"

Біджой.

Фото: Ольга Макар

Голландія.

Вивчає фізику в університеті.

Прилетів у Київ сам, але познайомився з багатьма людьми в хостелі, де мешкаю. Україна - дуже красива країна. Найбільше в Києві подобаються люди та архітектура. Вірю в перемогу голландської збірної.

"Коли їхав в Україну, боявся охорони і міліції"

Філіп.

Фото: Ольга Макар

Франція.

Працює інженером.

Я чув про хуліганів, коли їхав, боявся охорони, міліції, але я вірю, що футбол – це щастя і радість. Люди тут дуже приємні, сподівається, що вони такими залишаться навіть під час гри Україна-Франція! У місті багато простору, красиво, дуже хороша атмосфера. Класно відкривати нову країну, яка не дуже відома у нас, у Франції. Сьогодні з друзями я їду в Донецьк. Готель, літак, потяг, таксі з аеропорту – дорогі, але метро і життя в місті - дешеві. Гра буде дуже відкритою, Україна може зіграти дуже добре, але, звичайно, виграє Франція. Або Німеччина.

"Люди в Києві ввічливі, подивимося, чи зміниться це, коли ми розгромимо українську збірну"

Томас і Крістофер.

Шведи: просто попити пива - це найбільша подія для нас
Фото: Ольга Макар
Шведи: просто попити пива - це найбільша подія для нас

Шведи.

Приїхали на гру Україна-Швеція.

Томас: Ми ніколи не були тут раніше…

Крістофер: …і, скоріш за все, ми більше не повернемося сюди знову! (Сміється, - LB.ua) Життя в Україні дуже дешеве: дві піци і два пива - всього лиш за 40 гривень. А просто попити пива - це найбільша подія для нас!

Томас: погані новини про Україну мене не турбували, бо Євро – це не політика, це футбол.

Крістофер: Ми дивимось футбол у Swidish Corner – тут не страшно!

Томас: Усі люди, яких ми зустріли в Києві, були ввічливі і приємні. Подивимося, чи не зміниться це у понеділок, коли ми розгромимо українську збірну! Тільки таксист намагався нажитися на нас, але, звичайно, ми передбачали це із самого початку. На думку Томаса, виграє Німеччина. Крістофер каже, якщо не Швеція, тоді або Німеччина, або Росія.

Львів.

"Чув, що в Україні насильство на кожному кроці"

Філіп.

Філіп: ми їхали нічним поїздом у вагоні без дверей, я отримав неоціненний досвід
Фото: Євген Савватєєв
Філіп: ми їхали нічним поїздом у вагоні без дверей, я отримав неоціненний досвід

Німеччина, місто Бремен.

Інженер.

Я чув про Україну не дуже хороші речі, наприклад, що тут насильство на кожному кроці. Поїхав сюди, щоб перевірити, як воно у справжньому житті. Ніякого насильства тут поки що не побачив, навпаки, дуже привітні і милі люди, і атмосфера тут святкова. Ніяких проблем у спілкуванні не виникало, адже мої друзі, які приїхали зі мною з Німеччини, добре знають російську мову. Ми спочатку приїхали до Києва, а потім на поїзді вирушили до Львова. Туди ми їхали нічним поїздом у вагоні без дверей (плацкартний вагон – lb.ua), я отримав неоціненний досвід… Ні, все було добре, я міцно спав, але вранці побачив, що туалети зачинені! Це для мене був неприємний сюрприз. Але в цілому все гарно і дуже-дуже дешево для нас».

"У пресі я читав, що Україна хороша і безпечна"

Жоан Сантуш.

Жоан Сантуш: в Україну приїхало 5-6 тисяч моїх співвітчизників
Фото: Євген Савватєєв
Жоан Сантуш: в Україну приїхало 5-6 тисяч моїх співвітчизників

Португалія, місто Лісабон.

Страховий агент.

Про Україну я знаю, що це країна, яка в 1991 році отримала незалежність, що тут була революція. У пресі я читав, що ця країна цілком безпечна, хороша країна, можливо, саме тому сюди приїхало 5-6 тисяч моїх співвітчизників. Були проблеми у спілкуванні з людьми, але все-таки знайшлося пару людей, які знали англійську.

"Я не боявся їхати в Україну, бо був в Мексиці і Сальвадорі"

Томас.

Томас і Матіас: Рівень життя в Україні і Сальвадорі приблизно однаковий.
Фото: Євген Савватєєв
Томас і Матіас: Рівень життя в Україні і Сальвадорі приблизно однаковий.

Приїхав з Німеччини, з містечка поряд з Нюрнбергом.

Фармацевт.

До Львова я їхав потягом із Будапешта. Там не можна було купити ні пива, ні води, ні чипсів, а в цьому (Львів – Харків – lb.ua) можна. Я був волонтером під час чемпіонату світу в Німеччині 2006 року. Атмосферу неможливо порівняти. У Німеччині навіть вранці було чути фанів інших команд, у Львові все спокійніше.

Був у кафе в центрі Львова, там на вході мені чоловік з автоматом сказав, що краще не показувати в цьому кафе мій герб на футболці. Я так і не зрозумів - чому.

Проблем у спілкуванні не було. Дівчина, у якої я жив, вчилася за кордоном і знала англійську мову. Читав перед поїздкою у гіді, що в Україні не варто порівнювати російську та українську мову, можна нарватися на неприємності.

Я не боявся їхати в Україну, бо був у таких країнах, як Мексика, Беліз, Сальвадор. Рівень життя у цих країнах і Україні приблизно однаковий. Звичайно, якщо порівнювати з Німеччиною, то в Україні багато проблем, але в цілому нормальна країна.

"Львів - чисте місто, принаймні чистіше, ніж Кельн"

Бен.

Бен. Школяр з Гамбурга
Фото: Євген Савватєєв
Бен. Школяр з Гамбурга

Приїхав із Кельна, Німеччина.

Школяр.

Я їхав до Львова в автобусі 20 годин. Про Україну знаю небагато. Чув лише, що стадіони не будуть збудовані вчасно і що Тимощук грає за мюнхенську "Баварію". У мене та моїх друзів виникли проблеми з мовою. Абсолютно нічого не зрозуміло, що написано на ваших вивісках, скрізь кириличні букви!

Найкраще, що є у Львові – це низькі ціни і те, що Львів - чисте місто, принаймні чистіше, ніж Кельн. Але ваші охоронці… Я їх боюся, не знаю навіть, де буду ночувати цієї ночі.

"Найбільша проблема - вивіски, ми нічого не розуміємо"

Руман і Сара.

Руман і Сара (в центрі) вболівають за різні команди, але гуляють разом
Фото: Євген Савватєєв
Руман і Сара (в центрі) вболівають за різні команди, але гуляють разом

Руман - з Німеччини, місто Гамбург, Сара - з Португалії, Лісабон.

Навчаються в Словаччині.

Ми приїхали кілька днів тому з Чопа до Львова на нічному потязі. Поїзд, у якому ми їхали, був нормальний. Як за ту ціну, що ми заплатили, цілком комфортно. Єдине, що в купе було жарко, і як ми не старалися, не змогли відкрити вікно. Найбільше проблем виникало з вивісками – вони кириличні, і ми нічого не розуміємо. Але люди, які нас обслуговували в кафе, знали англійську. Наприклад, вчора обідали в Ужгороді, там люди добре говорили англійською. Трохи складніше все пояснювати в магазинах та особливо на вокзалах: дуже довго пояснювали працівникам, що нам потрібно. Можливо, туди слід направити більше волонтерів, які володіють англійською… А на прикордонному пропускному пункті, навпаки, була жінка, яка добре говорила англійською, і ніяких проблем не було.

"Ваші поїзди скачуть, мов навіжені"

Андрій.

Андрій приїхав до Львова з Далекого Сходу Росії
Фото: Євген Савватєєв
Андрій приїхав до Львова з Далекого Сходу Росії

Росія, місто Благовіщенськ.

Приїхав на матч Португалія – Німеччина. Зізнається, що коли запитують - звідки, говорить, що з Хабаровська, бо думає, що Благовіщенська ніхто не знає.

Львів - красиве місто, красиві будинки, атмосфера подобається. Люди дружелюбні. Ми сьогодні приїхали, міста не знали, але нам швидко все підказали: де знаходиться стадіон, де фан-зона.

Чому ми не в Польщі на матчах Росії? Ми з дружиною були в родичів у місті Коломия і вирішили заїхати до Львова на матч. Буду за німців вболівати. Хочу, щоб вони у чвертьфіналі з Росією зіграли.

Дороги українські не кращі від російських, але ваші поїзди… У них же нема амортизаторів, скачуть, мов навіжені!

"В Латвії такого ніколи не буде"

Яніс і Вудіс.

Яніс і Вудіс приїхали з Риги вболівати за Німеччину
Фото: Євген Савватєєв
Яніс і Вудіс приїхали з Риги вболівати за Німеччину

Рига, Латвія.

Яніс - баскетбольний тренер, Вудіс - охоронець.

Приїхали з Риги вболівати за Німеччину.

Яніс: Я був у Києві кілька років тому, знаю про Україну досить багато. У нас писали в основному про Тимошенко і політику, про сам футбол – не так багато.

Вудіс: Ми вболіваємо більше за футбол, ніж за Німеччину. Ми фанати футболу. Звичайно, ми не могли пропустити цей чемпіонат, бо в Латвії такого ніколи не буде. А Україна – це близько. Чому не Польща? В Україні цікавіші матчі, дуже хотіли німців побачити. До того ж квитки на хороші місця в Польщі було дістати складніше. Та й далеко… Нам до Варшави 650 кілометрів, і там грають команди, які нас не цікавлять. Ціни у Львові нижчі за латвійські. Ми живемо в кемпінгу, здається «Бухта Вікінгів», ціни там, звичайно… дуже високі. Але в цілому, якщо в центрі гуляти, ціни нижчі, ніж у Ризі, а для старої частини міста - то взагалі супер, у нас у старому місті рази у два дорожче.

"Серце стає від ваших доріг"

Гжегож.

Гжегож багато годин простояв на кордоні, щоб потрапити в Україну
Фото: Євген Савватєєв
Гжегож багато годин простояв на кордоні, щоб потрапити в Україну

Жешув, Польща.

Я думаю, що український офіційний гімн Євро "Endless summer" кращий за польський "Koko Euro spoko". Я приїхав повболівати на стадіоні за поляків у збірній Німеччини Мірослава Клозе і Лукаса Подольські. Упереджень до України в мене ніяких не було. Єдине, що не сподобалось - це львівські дороги. Ми дуже довго стояли в черзі на кордоні. Від Рави-Руської до Львова – ніби нормальні дороги, але в самому Львові… Серце стає від таких доріг!

Ольга МакарОльга Макар, журналістка
Євген СавватєєвЄвген Савватєєв, журналіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram