ГоловнаПолітика

Freedom House: Янукович "путінізує" Україну

Рейтинг демократії в Україні впав до рівня початку Помаранчевої революції 2004 року.

Freedom House: Янукович "путінізує" Україну

У країнах Східної та Центральної Європи, наприклад в Угорщині й Україні, останнім часом почала переважати антидемократична тенденція.

Про це йдеться в опублікованій доповіді Американської неурядової організації Freedom House, присвяченій оцінюванню рівня демократії в країнах Центральної та Східної Європи, а також Євразії.

У дослідженні сказано, що "фальсифіковані парламентські вибори в Росії і наперед визначена зміна президента" спричинили широкомасштабні протести в грудні минулого року, але при цьому влада не взялася жорстко придушувати громадянське суспільство.

Freedom House зазначає, що особливо помітний занепад у категорії незалежності судової системи. Регрес у цій сфері зауважено в усіх регіонах, що фігурують у доповіді. Загалом рейтинг восьми країн у цій категорії було знижено. Серед них - Росія, Україна, Білорусь, Азербайджан, Казахстан, Албанія, Болгарія й Угорщина.

У звіті також наголошено, що рейтинг демократії в Україні впритул підібрався до рівня, який спостерігали до початку Помаранчевої революції 2004 р.

Під керівництвом Віктора Януковича українська демократія опинилася в облозі, Київ усе більше і більше наближається до авторитаризму.

— Джеймс Клаппер, директор Національної розвідки США

У доповіді використовується термін "путінізація" щодо процесів, які провадять у своїх країнах Президент Україні Віктор Янукович і прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан.

Про це, зокрема, сказав президент Freedom House Девід Крамер: "Орбан і Янукович під виглядом запровадження так званих реформ систематично руйнують критично необхідну систему стримувань і противаг. Судячи з усього, вони проводять політику "путінізації", враховуючи, що в самій Росії "путінізм" за останній рік себе сильно дискредитував, а росіяни все більше бажають бачити підзвітність їм держави, а також велику прозорість у її роботі".

Водночас організація попереджає, що регрес України, а також негативна політична тенденція в балканських країнах, що претендують на членство в ЄС, ставлять під сумнів можливість розширення кола демократичних країн у Європі.

Нагадаємо, наприкінці березня 2012 року Freedom House знизила рейтинг політичних прав в Україні на один пункт - з трьох до чотирьох.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram