ГоловнаЕкономікаБізнес

S&P оцінило шанси Греції на вихід з єврозони

У разі відмови від євро Афіни очікує дефолт.

S&P оцінило шанси Греції на вихід з єврозони
Фото: oshedgefund.com

Рейтингове агентство Standard & Poor's оцінює шанси на вихід Греції з єврозони як один до трьох.

На думку S&P, відмова Греції від єдиної валюти відбудеться в тому разі, якщо майбутній уряд країни відмовиться від непопулярного курсу економії бюджетних коштів, який вимагають проводити міжнародні кредитори, що призведе до припинення фінансової допомоги з-за кордону.

За таких умов, зазначають аналітики, грецьку економіку очікує серйозний збиток, який у середньостроковій перспективі, найімовірніше, призведе до дефолту.

Водночас S&P зауважує, що вихід Греції з єврозони навряд спровокує "ефект доміно" і відмови від євро низки інших країн, чого побоюються деякі інвестори. На думку S&P, Європа підтримає держави, які найбільше зачепила боргова криза, за необхідності збільшивши їм фінансову допомогу, щоб не допустити відмови від єдиної валюти.

Нагадаємо, грецький центробанк спрогнозував, що станеться, якщо Греція вийде з єврозони. Зокрема, доходи населення знизяться вдвічі, а гроші знеціняться на дві третини. Крім того, в цьому випадку інфляція злетить до 30% на рік.

Попри це, чимало економічних оглядачів вважають, що відмова Греції від євро принесе і плюси девальвації, яку країна не може провести, залишаючись у зоні єдиної європейської валюти. Товари та послуги в країні подешевшають, а отже, експорт і туризм стануть конкурентоспроможними та привабливішими.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram