ГоловнаПолітика

Україна здає Східне партнерство

Україна демонструє подальше погіршення за показниками демократії та ринкової економіки.

Україна здає Східне партнерство
Фото: dpravda.org

Україна продовжує втрачати позиції лідера європейської інтеграції серед країн Східного партнерства, тоді як Молдова, Грузія та Вірменія роблять успіхи в наближенні до стандартів ЄС.

Про це свідчать результати дослідження "Індекс європейської інтеграції країн Східного партнерства - 2012".

Підсумки нинішнього дослідження підтверджують тенденції, які було відзначено в пілотному виданні Індексу-2011 року. Зокрема, Молдова випереджає інші країни Східного партнерства насамперед за рівнем демократії, рівнем контактів між людьми з ЄС і щодо інституційного забезпечення європейської інтеграції. А також демонструє високі показники допомоги з боку ЄС. Це може бути свідченням впровадження політики ЄС "більше за більше": більше підтримки з боку ЄС у відповідь на успішні внутрішні реформи.

Україна, своєю чергою, демонструє подальше погіршення за показниками демократії та ринкової економіки, але передусім бізнес-клімату. Погіршення в галузі демократії зафіксовано також у Грузії й Азербайджані. Індекс-2012 фіксує приблизно порівнянний рівень демократії в Україні, Грузії та Вірменії, тоді як показники Азербайджану наблизилися до білоруських.

Україна лідирує у сфері інтенсивності та глибини зв'язків із ЄС, перш за все на рівні політичного діалогу, економічної співпраці. Але в секторах "свобода слова", "юстиція", "правосуддя", "транспорт" і "енергетика" за впровадженням стандартів ЄС нас випередили Молдова, Грузія та Вірменія.

Незважаючи на те, що Україна вже завершила переговори з ЄС про створення зони вільної торгівлі, тоді як Молдова, Грузія та Вірменія тільки почали відповідні перемовини цього року, бізнес-клімат у нашій країні є найгіршим у регіоні (поряд із Білоруссю). Також рівень наближення до стандартів ЄС передбачає, що зона вільної торгівлі з Україною буде такою ж, як і з Молдовою. При цьому Україна за цим показником відстала від Грузії і лише трохи випередила Вірменію.

Дослідження провели Міжнародний фонд "Відродження" та "Open Society Foundations".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram