ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Медреформу занадто довго не обговорювали в суспільстві, - експерт

Екс-міністр охорони здоров'я вітає ініціативу МОЗ.

Медреформу занадто довго не обговорювали в суспільстві, - експерт
Фото: Макс Левин

Громадське обговорення суті медичної реформи, яке ініціювало керівництво МОЗ - правильний підхід.

Про це в коментарі Інституту Горшеніна заявив екс-міністр охорони здоров'я, директор Національного інституту хірургії і трансплантології імені Шалімова Національної академії медичних наук України, професор Юрій Поляченко.

"Нині почалися громадські обговорення, громадські слухання, поїздки в регіони, з'їзди головних лікарів і лікарів усіх рівнів для того, щоб розповісти про суть реформ. Підхід абсолютно правильний. Але часу - з огляду на те, що поставлено завдання до кінця року після п'яти регіональних проектів виступити вже з остаточними висновками, аби ці реформи запускати в національний проект реформування - мало, думаю, це буде складно зробити. У мене немає оптимістичного прогнозу, що до кінця року запровадять реформи. Хоча підходи - правильні. Концептуально підходи нового керівництва (МОЗ, - ред.), яке зараз починає діалог із медиками, з пацієнтами - правильні", - вважає Юрій Поляченко.

Екс-міністр охорони здоров'я зазначив, що основна проблема реалізації реформи системи охорони здоров'я в тому, що "занадто довго цю реформу не обговорювали в суспільстві".

При цьому експерт позитивно оцінив наміри Міністерства охорони здоров'я встановити державний контроль цін на ліки для гіпертоніків. "Це абсолютно правильне рішення, питання в реалізації - наскільки ми сьогодні готові контролювати ринок, який формувався впродовж двадцяти років", - сказав експерт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram