ГоловнаПолітика

"Регіонали" зареєстрували правки до закону про вибори

Документ містить технічні правки до чинного закону.

"Регіонали" зареєстрували правки до закону про вибори

Проект закону про внесення змін до Закону України "Про вибори народних депутатів України" щодо вдосконалення окремих положень №10533 зареєстровано в парламенті 24 травня.

Авторами законопроекту є народні депутати Олександр Касанюк, Василь Демчишен, Віктор Павленко від Партії регіонів, позафракційний Олександр Омельченко і Віктор Сінченко від Народної партії.

Документ містить технічні правки до чинного закону.

Нагадаємо, заступник голови ЦВК Андрій Магера зазначив, що в пропозиціях ЦВК йдеться про низку технічних моментів і вони жодним чином не стосуються політики. Зокрема, до статті про форму виборчого бюлетеня ЦВК рекомендує внести зміни, щоб, окрім імені та по батькові кандидата, в бюлетені також вказували і його прізвище (нардепи забули про прізвище під час підготовки закону до голосування, і цієї вимоги в документі немає, - Ред.).

Також Магера зазначив, що після винесення двох рішень Конституційного Суду щодо норм Закону "Про вибори народних депутатів" ЦВК пропонує записати в законі, що кандидат може балотуватися або в мажоритарному окрузі, або за партійним списком.

Стосовно рішення КСУ в частині закордонного виборчого округу, ЦВК пропонує доповнити закон статтею про підбиття підсумків голосування в закордонному виборчому окрузі та надати ці повноваження Центральній виборчій комісії.

Нагадаємо, у квітні КС визнав неконституційними окремі положення частини 2 статті 22 Закону "Про вибори народних депутатів України", згідно з якими закордонні виборчі дільниці на виборах депутатів Ради зараховано до мажоритарних округів, створених на території Києва.

У зв'язку із цим Рада може внести зміни в закон про вибори. Опозиція виступає проти внесення змін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram