ГоловнаПолітика

Кримський парламент звинувачує "деструктивні сили" в обмеженні мовних прав

Депутати закликають "політично відповідальні структури" дати відсіч провокаторам.

Кримський парламент звинувачує "деструктивні сили" в обмеженні мовних прав
Фото: comments.ua

Президія Верховної Ради Криму стурбована загостренням суспільно-політичної ситуації, що склалася у Верховній Раді України під час розгляду законопроекту про мови, і вимагає не допустити нехтування правами етнічних меншин на вільне використання національних мов.

Про це йдеться в ухваленій сьогодні заяві, текст якої розміщено на офіційному сайті кримського парламенту.

"Цей законопроект запропонував модель, що дозволяє зняти найбільш гострі проблеми у сфері застосування мов, якими користується населення країни, з урахуванням його демографічного складу, духовних запитів і сформованих традицій", - наголошено в документі.

"Проте деструктивні сили в парламенті України не тільки не дозволяють забезпечити створення надійного механізму реалізації мовних прав громадян, виконати взяті Україною зобов'язання з адаптації національного законодавства у мовній сфері до норм міжнародного права, а й дестабілізують суспільно-політичну ситуацію в країні, сприяють розгулу правового нігілізму, негативно впливають на імідж України в міжнародній спільноті", - сказано в заяві.

Кримські депутати закликають "політично відповідальні структури українського суспільства дати відсіч провокаторам, які перевдягаються в тогу захисників державної мови".

"Показна "стурбованість" опозиції з приводу зниження статусу державної мови нібито внаслідок ухвалення зазначеного законопроекту абсолютно безпідставна і суперечить засадам соціальної лінгвістики. Характерно, що агресія походить від тієї частини так званих націонал-патріотів, для якої мова є лише засобом політичних маніпуляцій. Вони навіть не здогадуються, що багата і багатогранна українська мова не потребує таких "захисників", тому що її, як і будь-які інші мови, неможливо викорінити за допомогою закону. Адже народ-мовотворець, як сказав класик, у цьому сенсі вищий від будь-якого правового документа", - наголосила президія парламенту Криму.

Нагадаємо, 24 травня розгляд законопроекту про принципи мовної політики у ВР не відбувся. У парламенті сталася бійка між представниками фракції Партії регіонів і депутатами від "БЮТ-Батьківщини" та НУ-НС, які протестували проти документа, розробленого "регіоналами".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram