ГоловнаПолітика

Американський професор звинуватив Колесніченка в плагіаті

Народний депутат ввів в оману читачів.

Американський професор звинуватив Колесніченка в плагіаті
Тимоти Снайдер
Фото: EPA/UPG

Професор Єльського університету Тімоті Снайдер заявив про порушення своїх авторських прав з боку депутата від Партії регіонів Вадима Колесніченка, а також зажадав вибачень і знищення всіх паперових копій його книги.

Про це йдеться в офіційній заяві Снайдера.

"З подивом дізнався, що моя стаття з блогу в New York Review of Books "передрукована в збірці "ОУН і УПА: дослідження про створення "історичних" міфів"(Київ, 2012). Зазвичай я не проти передруковування своїх матеріалів іншими мовами, але за однієї умови - дотримання авторських прав", - зазначив він.

Снайдер наголосив, що його публікації - статті в журналі "Критика" та дві книги у видавництві "Грані-Т" - дотримувалися цього правила. Але "його було грубо порушено у випадку зазначеного збірника".

За його словами, видавці книги - Міжнародний антифашистський фронт і Міжнародний благодійний фонд "Дніпро-Січ", головою якого є Колесніченко - просили дозволу передрукувати цей матеріал, однак він відмовив їм.

Отже, як наголосив Снайдер, поява цього матеріалу в збірнику кваліфікується як грубе порушення його авторських прав.

Окрім цього, професор додав, що видавці двічі ввели в оману потенційних читачів, оскільки назвали його матеріал "науковою статтею", а насправді це був запис у блозі, а також написали його прізвище Шнайдер замість Снайдер.

Снайдер зазначає, що Україна зараз переживає не кращі часи і як ніколи потребує дотримання правил цивілізованої поведінки.

"Поведінка видавців збірника "ОУН і УПА" не є взірцем ні цивілізованості, ні чутливості. Вона завдає шкоди не тільки особисто мені, а й самій Україні та її образу в усьому світі", - зазначив професор.

У своїй заяві він зажадав вибачень особисто від Колесніченка, вилучення цієї книги з Інтернету, а також знищення всіх її паперових копій. В іншому разі Снайдер може розглядати варіанти захисту своїх прав за допомогою юридичних засобів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram