ГоловнаПолітика

Росія посилить підтримку російської в Україні

Костянтин Косачев вважає, що російську мову в Україні дискримінують, і її статус треба підвищувати.

Росія посилить підтримку російської в Україні

Глава Федерального агентства Росії у справах СНД, співвітчизників, які мешкають за кордоном, і з міжнародної гуманітарної співпраці (Росспівробітництво) Костянтин Косачев повідомив про підготовку концепції державної підтримки російської мови за кордоном.

"Те, що стосується статусу російської мови в Україні, природно Росія зацікавлена в максимально високому статусі, але кінець кінцем це суверенне питання для України", - сказав Косачев.

"Якщо в цьому питанні не буде наведено порядку, а зараз його немає, і це очевидно тому, що у російської мови в принципі немає жодного статусу, і це абсолютно точно не відповідає реальному стану справ, ми будемо пов'язувати цю позицію не стільки з мовою, скільки з державою", - підкреслив він.

Він переконаний, що обов'язково потрібно ухвалювати відповідні законодавчі рішення і максимально підвищувати статус російської мови - до регіональної або державної.

Косачев вважає, що це рішення має бути вироблено з урахуванням усього українського суспільства, але, безсумнівно, має бути підвищення статусу порівняно з сьогоднішнім "цілком нетерпимим і не прийнятним, коли російська мова виявляється дискримінованою мовою в Україні".

Глава Росспівробітництва зазначив, що на підтримку російської мови за кордоном Росія має виділяти "зовсім інші кошти". За його словами, зараз Росспівпраця готує проект концепції державної підтримки російської мови за кордоном. Він сподівається, що цього року буде ухвалено відповідні рішення і виділено необхідні фінанси, які дозволять розвинути діючу федеральну програму "Російська мова".

Косачев повідомив, що треба налагодити координацію роботи багатьох російських структур, які працюють у цьому напрямку. "Потрібно посилювати нашу методологічну присутність, обов'язково повинні бути в російських центрах науки і культури, які діють в Україні, професійні русисти, які могли б здійснювати не тільки курсову діяльність, але й надавати методичне сприяння тим, хто працює над розвитком та підтримкою російської мови в Україні", - сказав Косачев.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram