ГоловнаЕкономікаБізнес

Казахстан відкриває для інвесторів російський ринок

І має намір виграти у Росії та Білорусі боротьбу за інвестиції.

Казахстан відкриває для інвесторів російський ринок
Фото: www.economy.kz

Країни-учасниці Митного союзу суверенні в ухваленні рішень. Про це заявив відповідальний секретар Комісії Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану Сергій Глазьєв сьогодні під час Інвестиційного форуму "Astana Invest 2012", який пройшов у рамках П'ятого міжнародного Астанинського економічного форуму, повідомляє прес-служба Інституту Горшеніна.

Глазьєв зазначив, що Євразійський економічний союз - це не новий Радянський Союз, і неправильно таким чином розглядати інтеграційні об'єднання, які сьогодні відбуваються на пострадянському просторі. При цьому чиновник особливо відзначив, що інвестори сьогодні можуть бути зацікавлені прийти в Казахстан. За його словами, створюючи бізнес у Казахстані, інвестор автоматично, завдяки Митному союзу та майбутньому Євразійському економічному союзу, отримує вільний доступ до російського ринку в рамках єдиної митної території.

Своєю чергою, віце-міністр економічного розвитку та торгівлі Республіки Казахстан Тимур Жаксиликов звернув увагу на те, що співпраця країн усередині Митного союзу - це не тільки партнерство, а й конкуренція.

Звертаючись до Сергія Глазьєва, Тимур Жаксиликов зазначив, що Казахстан має більш ліберальну податкову систему, ніж інші країни Митного союзу, а отже, має всі можливості вигравати конкурентну боротьбу із залучення іноземних інвестицій у Білорусі та в Росії. "Не варто забувати, що в кожної країни в рамках інтеграційних проектів залишається своя юрисдикція. З погляду податкового законодавства, ми можемо запропонувати бізнесу ліберальніші умови, ніж це робить Росія чи Білорусь. Те саме стосується й адміністративного впливу, який у Казахстані з кожним днем зменшується", - сказав він.

На підтвердження слів Тимура Жаксиликова, перший заступник прем'єр-міністра Республіки Казахстан Серік Ахметов зауважив, що 2012 року Казахстан увійшов у десятку країн за рівнем захисту іноземних інвесторів згідно з доповіддю Міжнародної фінансової корпорації та Світового банку "Ведення бізнесу 2012", а також повідомив: "Усі заходи державної підтримки іноземним інвесторам буде забезпечено".

Коментуючи заяви, що пролунали з боку представників Росії та Казахстану під час Форуму, директор політичних програм Інституту Горшеніна Євген Курмашов зазначив: "Під часі цієї полеміки між Глазьєвим і Жаксиликовим проявився один цікавий момент. Росія і Казахстан усередині Митного союзу, з одного боку, начебто партнери, начебто знімають митні обмеження. Але в тому, що стосується іноземних інвестицій, між країнами існує дуже серйозна конкурентна боротьба. Казахстан веде політику лібералізації власного законодавства, спрямовану на те, щоб інвестори, яких цікавить, наприклад, продаж товарів на величезному російському ринку, відкривали свої підприємства не в Росії, і не в Білорусі, а саме в Казахстані. І потім, користуючись відсутністю митних бар'єрів, могли спокійно продавати свою продукцію на території Російської Федерації", - вважає він.

Нагадаємо, в Астані проходить П'ятий Астанинський економічний форум на тему "Глобальна економічна трансформація: виклики і перспективи розвитку", в якому бере участь делегація Інституту Горшеніна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram