ГоловнаЕкономікаБізнес

"Газпром" знову звинувачує Україну в зриві поставок газу

Майбутньої зими накладок не буде, обіцяють у Росії.

"Газпром" знову звинувачує Україну в зриві поставок газу
Фото: profi-forex.org

"Газпром" знову звинуватив Україну в проблемах із постачанням газу на початку року до країн Європи.

"У нас був максимальний видобуток, максимальне споживання, максимальний підйом газу (з ПСГ). Так, була інформація про недопоставки в Італію. Але це винятково тому, що газ до Італії йшов через Україну, а там теж було холодно", - заявив заступник голови правління "Газпрому" Віталій Маркелов, наголосивши, що з боку "Газпрому" ніяких проблем не було.

Водночас у "Газпромі" не очікують таких накладок майбутньої зими. Максимальна продуктивність російських ПСГ буде збільшена на 23 млн куб. м на добу (до 671 млн), повідомив інший член правління Олег Аксютін. Окрім цього, піковий добовий видобуток - з урахуванням введення Бованенківського родовища на Ямалі - вже в листопаді-грудні становила 1650 млн куб. м, а на початок наступного року - 1690 млн.

Україна не відбирала жодного кубічного метра за рахунок транзиту російського газу до Європи

— Вадим Чупрун, замголови правління "Нафтогазу"

Нагадаємо, у зв'язку з аномальними холодами наприкінці січня - початку лютого низка європейських держав потребували більше російського газу, чого забезпечити повному мірою "Газпром" не міг. Компанія пояснила це тим, що "сидячи на транзитних трубах", Україна відбирає більшу кількість газу.

Своєю чергою, Україна такі звинувачення відкидає. Зокрема, в "Нафтогазі" заявляли, що Європа недоотримала той газ, який "Газпром" недопостачає на кордон з Україною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram