ГоловнаПолітика

Профільний комітет Ради забракував законопроект про мовну політику

Яворівський вважає, що документом фактично запропоновано запровадити в Україні двомовність.

Профільний комітет Ради забракував законопроект про мовну політику
Владимир Яворивский
Фото: Макс Левин

Парламентський комітет з питань культури і духовності рекомендує ВР зняти з розгляду законопроект про засади державної мовної політики.

Про це на брифінгу заявив голова комітету Володимир Яворівський, повідомляє прес-служба партії "Батьківщина".

За словами Яворівського, цей законопроект фактично пропонує запровадити в Україні двомовність.

Яворівський нагадав, що Венеціанська комісія, Європарламент розкритикували цей законопроект, і його зняли з розгляду. Натомість підготовлено нову редакцію законопроекту, де "під личиною захисту мов національних меншин вводиться норма про дозвіл введення другої державної мови на території, де проживає 10% носіїв мови національної меншини".

За словами Яворівського, це призведе до того, що в Криму, в Харківській, Луганській, Донецькій, Одеській, Миколаївській, Херсонській, Чернігівській областях, тобто в більшості областей України, російська мова стане другою державною.

Голова комітету також спростував заяву авторів законопроекту про те, що нібито Національний університет ім. Т. Шевченка підтримує цей законопроект.

"Учора в Інтернеті з'явився обурений лист професорів університету Шевченка про те, що це неправда - університет не підтримував цього закону", - зазначив народний депутат.

Яворівський також повідомив, що сьогодні на засіданні Комітету ВР з питань культури і духовності, куди запрошено Дмитра Павличка, Левка Лук'яненка, Леоніда Кравчука, заплановано обговорити цю проблему.

Нагадаємо, законопроект про засади державної мовної політики внесено в порядок денний Верховної Ради на четвер, 24 травня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram