ГоловнаПолітика

Європарламент вимагатиме негайно звільнити політв'язнів

Депутати закликають українську владу "прояснити ситуацію".

Європарламент вимагатиме негайно звільнити політв'язнів

Європарламент має намір закликати Україну негайно звільнити засуджених із політичних міркувань.

Про це йдеться в спільному проекті резолюції шести основних груп Європарламенту.

Проектом передбачено висловити стурбованість із приводу судових процесів проти колишніх і діючих чиновників.

"(Європарламент) закликає до безумовного негайного звільнення всіх в'язнів, засуджених на політично мотивованих підставах, зокрема лідерів опозиції", - написано в третьому пункті проекту.

При цьому депутати планують також закликати Україну визначитися з долею засуджених опозиціонерів до початку передвиборної кампанії.

"(Європарламент) закликає українську владу прояснити ситуацію в'язнів, засуджених на політично мотивованих підставах, до початку передвиборної кампанії", - йдеться в проекті.

У документі передбачено наголосити, що підписання та ратифікація Угоди про асоціацію між ЄС і України, а також її ефективна реалізація вимагають поліпшення ситуації з правами людини, зокрема, декриміналізації політичних рішень шляхом реформування Кримінального кодексу України, покращення дії принципу верховенства права, посилення демократії, а також проведення вільних і чесних виборів.

Депутати планують наголосити, що нинішні проблеми у відносинах України та ЄС можна вирішити лише за бажання української влади проводити необхідні реформи, зокрема реформу судової системи.

Окрім того, проектом передбачено висловити стурбованість із приводу судових процесів щодо колишніх і діючих чиновників, які не відповідають європейським стандартам чесності, неупередженості, прозорості та незалежності.

Депутати також мають намір висловити жаль у зв'язку із засудженням екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко і наголосити, що зміцнення верховенства права і незалежності судової системи, а також початок вартої довіри боротьби з корупцією необхідні не тільки для поглиблення відносин між Україною та ЄС, а й для поліпшення демократії в самій Україні.

Проектом резолюції передбачено закликати українську владу розрізняти політичну і кримінальну відповідальність і змінити, відповідно, чинний Кримінальний кодекс.

"(Європарламент) наголошує, що демократична боротьба за політичні рішення повинна проходити в парламенті та з участю виборців у вільних виборах, не повинна руйнуватися особисто або політично мотивованими діями кримінального переслідування і маніпулюванням рішень у кримінальних судах", - написано в проекті резолюції.

Депутати також планують закликати українську владу гарантувати неупередженість і прозорість касаційного процесу у справі Юлії Тимошенко і шкодують через рішення Верховного спеціалізованого суду України відкласти ухвалення вердикту до 26 червня цього року.

Документ також містить заклик до офіційного Києва забезпечити права всіх ув'язнених на політично мотивованих підставах, зокрема: Тимошенко, колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка і колишнього виконувача обов'язків міністра оборони Валерія Іващенка - на адекватну медичну допомогу, а також на доступ без обмежень до адвокатів, на право відвідування близькими, рідними й іншими особами, такими як посол ЄС.

Депутати також мають намір засудити застосування сили до Тимошенко.

"(Європарламент) засуджує застосування сили охороною в'язниці до Ю. Тимошенко і нагадує зобов'язання України негайно і неупереджено вивчати всі скарги на тортури або інші форми жорстокого, негуманного або упослідженого ставлення", - написано в проекті.

Європарламент планує закликати Україну створити незалежну та неупереджену комісію у складі міжнародних юристів, аби повідомляти про можливі порушення фундаментальних прав і свобод у справах Тимошенко й інших колишніх членів уряду, а також сприйняти як позитивний жест згоду прем'єр-міністра України Миколи Азарова на пропозицію президента Європарламенту Мартіна Шульца скерувати в Україну додаткову групу медиків, щоб обстежити Тимошенко, і міжнародно визнаних європейських представників, щоб спостерігати за касаційним процесом у справі колишнього українського прем'єра й іншими можливими процесами щодо неї.

Депутати також планують привітати переведення Тимошенко з Качанівської колонії у шпиталь і наполягати на тому, щоб усі судові процеси щодо колишніх і нинішніх чиновників проводили відповідно до європейських стандартів чесності, неупередженості, прозорості та незалежності.

Проектом резолюції також передбачено висловити тривогу щодо стану демократичних свобод в Україні і щодо практики інструменталізації державних інститутів з метою політичної помсти.

Депутати також мають намір наголосити на необхідності чесних і вільних парламентських виборів, які відбудуться в жовтні цього року.

"(Європарламент) підкреслює критичну важливість чесних, вільних і прозорих парламентських виборів в Україні, включно з правом лідерів опозиції брати в них участь", - написано в проекті.

Окрім того, в резолюції заплановано висловити підтримку успішності проведення Євро-2012 в Україні, але водночас попередити європейських політиків про ситуацію в Україні.

"(Європарламент) закликає європейських політиків, які хочуть відвідати матчі Євро-2012 в Україні (як приватні особи), чітко повідомити про своє знання політичної ситуації в Україні та шукати можливості відвідувати політичних в'язнів у тюрмах або відвідувати (матчі - УНІАН) як приватні особи, а не як VIP-гості.

Нагадаємо, після дебатів, які відбулися 22 травня, Європарламент планує схвалити резолюцію. Голосування заплановане на четвер, 24 травня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram