ГоловнаПолітика

Янукович повинен заступитися за українців Росії

Становище українців в Росії має бути предметом переговорів на вищому рівні з керівництвом РФ.

Янукович повинен заступитися за українців Росії
Фото: www.president.gov.ua

Президент України Віктор Янукович повинен виступити на захист українців і відреагувати на рішення Верховного суду Росії про ліквідацію організації Об'єднання українців Росії.

Про це заявив голова Української всесвітньої координаційної ради (УВКР) Михайло Ратушний.

Зокрема Ратушний зазначив, що це рішення російського суду стало черговою ланкою в політиці повної ліквідації та зачистки українського суспільства в Росії.

"Повної відсутності в Росії державних шкіл та дитячих садків з українською мовою викладання, неможливості українцями отримувати теле-і радіопередачі рідною мовою, позбавлення їх можливості відвідування українських церков виявилося недостатньо. Верховний суд Російської Федерації вирішив ліквідувати і можливість українців самоорганізовуватися, визнавши поза законом Об'єднання українців Росії - організацію з більш ніж двадцятирічною історією... Ліквідовано організацію, яка мала свої представництва у всіх без винятку суб'єктах Російської Федерації. Організація, яка у своїй діяльності керувалася нормами російського законодавства і принципами міжнародного права, що стосуються прав і свобод представників етнічних меншин", - йдеться в заяві, оприлюдненій на сайті УВКР.

Ратушний констатував, що Верховний суд Росії повністю проігнорував здійснену керівництвом Об'єднання українців Росії роботу з усунення зауважень російського Міністерства юстиції.

"Враховуючи вищевикладене, вважаємо, що керівництво української держави має зайняти чітку та принципову позицію щодо права на самоорганізацію української громади в Росії", - додав він.

УВКР зазначає, що прем'єр-міністр і міністерство закордонних справ України зайняли адекватну позицію на переговорах з російською стороною про відновлення діяльності ОУР: "Але, як виявилося, цього недостатньо. Вважаємо, що в нинішній ситуації повинен заявити свою позицію і Президент України, а становище українців в Росії має бути предметом переговорів на вищому рівні з керівництвом Російської Федерації".

Нагадаємо, 18 травня Верховний суд Росії задовольнив позов Міністерства юстиції РФ з проханням ліквідувати Об'єднання українців Росії. Міністерство закордонних справ України назвало рішення Верховного суду Росії упередженим щодо діяльності української діаспори.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram