ГоловнаПолітика

Терпіння Європи на межі, - співдоповідачка ПАРЄ

Європейська громадськість очікує від Януковича реальних дій.

Терпіння Європи на межі, - співдоповідачка ПАРЄ
Фото: obozrevatel.com

Терпець Ради Європи стосовно України уривається.

Про це заявила співдоповідачка Моніторингового комітету ПАРЄ Марієтта Пурбе-Лундін.

"Янукович повинен ухвалити політичне рішення щодо Тимошенко, Луценка й інших. Він повинен розуміти, що світ уважно спостерігає за Україною", - наголосила вона, відповідаючи на питання про можливість бойкоту Євро-2012.

Співдоповідачка ПАРЄ заявила, що Європа реагує на події в Україні вже протягом тривалого часу, і висловила сподівання, що український Президент це зрозуміє.

"Я думаю, ваш Президент Янукович розуміє, що він не може далі діяти в такому стилі, тому що проблема поглиблюється, тож треба шукати вихід", - зазначила Пурбе-Лундін.

Представник Ради Європи також нагадала, що, ставши членом Ради Європи, Україна взяла на себе низку зобов'язань, зокрема у сфері дотримання прав людини і справедливого правосуддя, проте досі не виконала їх.

"Повірте, європейські лідери різних країн дуже добре поінформовані про реальний стан справ. Вони мають посольства в Україні, які подають об'єктивну інформацію", - зазначила співдоповідачка ПАРЄ.

Вона також розповіла, за яких обставин Рада Європи могла б припинити моніторинг України.

"Якби ви мали майже ідеальну систему правосуддя, якби ви виконали свої зобов'язання перед Радою Європи, вас припинили б моніторинг", - заявила Пурбе-Лундін.

Реагуючи на репліку, співдоповідачка ПАРЄ також зазначила, що Європа не "штовхає" Україну в бік Росії.

"Ми не "штовхаємо" Україну кудись, як ви кажете, адже ми вважаємо, що українська влада сама зацікавлена в тому, щоб змінити ситуацію на краще. Нарешті, це потрібно не Раді Європи, це потрібно вам самим", - заявила вона.

При цьому Пурбе-Лундін наголосила, що терпець Ради Європи стосовно України уривається.

"Ми втомилися від розмов, ми чекаємо вже на якісь реальні дії. Звичайно, ми хочемо допомогти вам, але я повторю: це потрібно, перш за все, вам самим", - зазначила вона.

Відповідаючи на питання про те, коли варто очікувати наступної резолюції ПАРЄ щодо України, співдоповідачка ПАРЄ зазначила, що "це, безумовно, буде не цього року".

"Ми повинні дочекатися парламентських виборів в Україні, саме від того, як вони минуть, багато що залежатиме", - заявила вона.

"Європа покладає великі надії на Україну, але я мушу наголосити, що європейці розуміють, що річ не тільки в Тимошенко чи в Луценкові", - підкреслила Пурбе-Лундін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram